Efter 92 förhandlingsdagar tillkännagavs domen mot Hamid Noury under torsdagen. Utanför Stockholms tingsrätt hade hundratals demonstranter samlats för att ta emot domen.
61-åringen stod åtalad för folkrättsbrott och mord i Iran år 1988, vilket han också dömdes till livstids fängelse för. Han ska också utvisas från Sverige efter avtjänat straff och får inte återvända.
Han greps 2019 på Arlanda och har sedan dess varit frihetsberövad i Sverige och ska förbli häktad tills domen vinner laga kraft.
Det var år 1988 som upp emot 30 000 politiska fångar avrättades i landet. Irans då högsta ledare Ruhollah Khomeini utfärdade en så kallad fatwa. Den innebar att alla som inte accepterade prästerskapets envälde skulle avrättas.
Det handlade om människor som avsagt sig sin muslimska tro eller hade vänsterorienterade åsikter. De allra flesta av offren tillhörde oppositionsgruppen Folkets mujahedin.
Totalt har det rört sig om 34 målsägande, däribland anhöriga till personer som avrättats och fångar som lyckats bli fria. Bevisningen består bland annat av förhör med vittnen och rapporter från oberoende internationella människorättsorganisationer.
Vittnen har berättat om hur den nu livstidsdömda, Hamid Noury, som arbetade som åklagarbiträde, var delaktig i morden genom att bland annat läsa upp namnen på de som skulle föras till avrättning på ett av Irans fängelser. Han ska också ha följt fångarna fram till avrättningsplatsen.
Kommer överklaga domen
Det är också de handlingarna som tingsrätten lyfter i sin dom.
”I vart fall har Hamid Noury tillsammans och i samförstånd/samråd med andra gärningsmän genom ovan nämnda förfarande verkställt av kommittén utdömda dödsstraff, efter ett förfarande som inte tillgodosett grundläggande krav för en rättvis rättegång.”
Domen är historisk då det är den första rättegången som hållits gällande brotten som begåtts av Irans regim mot den egna befolkningen.
Anledningen att fallet tas upp i svensk domstol är att folkrättsbrott går under universell jurisdiktion och att han greps på svensk mark.
Utöver Hamid Noury har bland annat Irans nuvarande president Ebrahim Raisi pekats ut som högst involverad i massmorden.
Hamid Noury fortsätter att neka till brott. I ett sms till GP skriver hans försvarare Thomas Söderqvist följande:
”Försvararna har precis tagit del av domen och vi är givetvis besvikna över att vår klient dömts. Vi ska nu analysera domen och gå igenom den tillsammans med vår klient. Domen kommer att överklagas.”
Massavrättningarna i Iran 1988
• Ruhollah Khomeini var Irans högste politiske och andlige ledare från den islamiska revolutionen 1979 fram till sin död 1989.
• År 1988 utfärdade han en så kallad fatwa som innebar att alla som inte ville erkänna prästerskapets envälde i landet skulle avrättas.
• Upp emot 30 000 personer avrättades under ett år och begravdes i massgravar.
• Irans nuvarande president Ebrahim Raisi var en del av den dödskommitté som dömde tusentals fångar till döden.
• I november 2019 greps Hamdi Noury på Arlanda flygplats i Stockholm. Åklagaren väckte åtal mot honom för bland annat massmord och brott mot folkrätten i Iran. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse.
• Försvaret menar att fallet inte borde tas upp i Sverige. Åklagarsidan har hela tiden menat att folkrättsbrott går under universell jurisdiktion.
LÄS OCKSÅ: Manzar och Fariba var fångar i iranskt fängelse
LÄS OCKSÅ: Amnesty: Svensk-iraniern hålls som gisslan
LÄS OCKSÅ: Fler européer gripna i Iran
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.