Knölvalen, som var nära utrotning för några årtionden sedan, har återhämtat sig starkt.
Knölvalen, som var nära utrotning för några årtionden sedan, har återhämtat sig starkt.

Havens jättar på väg tillbaka

ANNONS
|

Rapporten, som presenterades på tisdagen, har tagits fram av forskare och andra experter inom Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Den ger en blandad bild av tillståndet för världens valar, delfiner och tumlare.

Det mest anmärkningsvärda är att några av de verkligt stora arterna ökat så starkt att de nu bedöms vara utom fara. Den största återhämtningen uppvisar valskådarnäringens absoluta favorit - knölvalen. Arten har ökat rejält sedan 1980-talet, från 10 000 djur till över 80 000.

Förutom knölvalen har även grönlandsvalen, nordliga vikvalen, gråvalen och sydkaparen gjort comeback. Antalet sydkapare har sannolikt fördubblats på bara tio år, från 7 000 till 13 000 djur.

ANNONS

Skydd gav resultat

Uppgången är helt och hållet en effekt av valfångstförbudet. Alla arterna, förutom vikvalen, har i princip varit fridlysta i alla hav i över 50 års tid. Det tog med andra ord lång tid innan fridlysningen gav påtagliga effekter, men nu tycks äntligen detta ha skett.

Experterna påpekar dock att det fortfarande är långt kvar innan någon av de fem nått upp till samma antal som fanns före den kommersiella valfångstens tid. Och de övriga stora arterna, exempelvis blåval, kaskelot, sejval och sillval, är fortfarande kvar på hotlistan.

Tumlare i fara

- Det är positivt att vissa valar har börjat återhämta sig. Men det får inte bli en ursäkt för att återuppta valfångsten. I realiteten är de fortfarande mycket sårbara, säger Frode Pleym på miljöorganisationen Greenpeace.

Den nya utvärderingen antyder också att trenden är nedåtgående för många av småvalarna. Exempelvis har Östersjöpopulationen av tumlare nu överflyttats till den mest kritiska kategorin - akut hotad.

- Problemet är i huvudsak bifångsterna inom fisket. Många småvalar drunknar i nät och garn världen över. Det är ett stort hot som tyvärr hamnat i skuggan av de stora valarna, säger Frode Pleym.

ANNONS