Demonstranter i centrala Los Angeles under onsdagen. Bild: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Demonstranter i centrala Los Angeles under onsdagen. Bild: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

Högerextremister gripna under USA-protester

Tre högerextremister har gripits i samband med protester mot rasism och polisvåld i Las Vegas. De misstänks för att uppviglat till våld, enligt myndigheterna.

ANNONS
|

Männen tillhör Boogaloo-rörelsen, som använder sig av Hawaiiskjortor som uniform och som förespråkar ett kommande inbördeskrig eller en kollaps av samhället, enligt en federal åklagare i delstaten Nevada.

– Våldsamma anstiftare har kapat fredliga protester och demonstrationer över hela landet, inklusive Nevada, och därmed har de utnyttjat den rättmätiga vreden över (George) Floyds död för sina egna radikala syften, säger åklagaren Nicholas Trutanich.

Flera rapporter har den senaste veckan hävdat att högerextremister från Boogaloo-rörelsen har infiltrerat de pågående protesterna i landet.

Tiotusentals har samlats

Under onsdagskvällen lokal tid har de omfattande protesterna fortsatt, som triggades i gång förra veckan efter att den svarte mannen George Floyd dödats av polis vid en ingripande. Tiotusentals människor har återigen samlats i städer över hela landet i övervägande fredliga demonstrationer.

ANNONS

I städer som Los Angeles och Washington sköts nattens utegångsförbud upp med flera timmar eftersom de tidigare bitvis våldsamma upplopp till synes har lagt sig. I New York greps dock flera demonstranter för att de bröt mot utegångsförbudet som trädde i kraft klockan 20.

Polis skjuten

Strax före ett på natten amerikansk tid (klockan sju svensk tid) kom uppgifter från New York-polisen om att en polis har skjutits och ytterligare en har knivskurits i Brooklyn i New York. Det är oklart huruvida händelserna är kopplade till de pågående protesterna.

President Donald Trump passerar kravallutrustad polis i Lafayetteparken bredvid Vita huset. Bild: Patrick Semansky/AP/TT
President Donald Trump passerar kravallutrustad polis i Lafayetteparken bredvid Vita huset. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Samtidigt säger USA:s president Donald Trump i en intervju med Newsmax TV att han inte tror att han kommer att behöva använda sig av militär för att stävja de omfattande protesterna mot rasism och polisvåld.

– Det beror på, jag tror inte det, säger han.

Presidenten sade i måndags att han rustade för att sätta in soldater ifall de våldsamma demonstrationerna inte stävjades.

Detta är Boogaloo-rörelsen:

Beskrivs som en högerextrem rörelse som håller på att förbereda sig ett nytt inbördeskrig i USA. Rörelsen menar att bakgrunden till ett nytt inbördeskrig kommer att vara ett nytt "raskrig". Rörelsen kännetecknas av att de bär Hawaii-skjortor tillsammans med militärutstyrsel.

ANNONS