Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hög smitta i fängelser – fångar kan prioriteras i vaccinkön

Coronasmittan skenar i Thailands överfulla fängelser.
Därför vill landets regering att fångar ska prioriteras i vaccineringsprocessen.
– De intagna är precis som vi thailändska medborgare, men de måste hållas inlåsta och kan inte flyttas, säger Somsak Thepsuthin till CNN.

Thailand har drabbats hårt av en tredje smittovåg och i måndags rapporterade landet 9 635 nya fall – den högsta siffran sedan pandemin startade. Av dessa kom drygt 70 procent från fängelser och häkten i landet.

LÄS MER: Indiska coronalarmet: Dödlig svamp härjar

Därför vill landets justitieminister Somsak Thepsuthin att man ska omfördela vaccindoser så att Thailands 310 000 interner samt fängelsepersonal kan prioriteras i vaccinkön. Landets fängelser är konstruerade för cirka 100 000 interner och är därför kraftigt överfulla.

– De intagna är precis som vi thailändska medborgare, men de måste hållas inlåsta och kan inte flyttas. Det är ett stort hinder för att lösa problemet och dessutom är sovsalarna överfulla, säger Somsak Thepsuthin till CNN.

Förra veckan ställde människorättsorganisationen Human Rights Watch krav på bättre villkor i thailändska fängelser för att minska smittspridningen.

Svår tredje smittovåg i Thailand

Enligt justitieministern pågår nu en utredning för att kartlägga hur viruset kunnat sprida sig. En storskalig testverksamhet har också dragit igång.

LÄS MER: Landet brände tusentals vaccindoser – efter ryktesspridning

Totalt har landet omkring 127 000 smittofall och 649 rapporterade döda. Det är förhållandevis låga tal jämfört med stora delar av världen. Genom skarpa restriktioner har landet kunnat hålla smittspridningen på en relativt låg nivå sedan pandemin bröt ut.

Den tredje vågen inleddes när smittan började spridas i Bangkoks uteliv under mars månad och har sedan förts vidare, bland annat i samband med firandet av det thailändska nyåret Songkran, då många människor reser iväg för att umgås med sina familjer.

Situationen förvärras än mer av landets långsamma vaccinationstakt Enligt Our World in Data är endast 1,2 procent av befolkningen fullvaccinerade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.