Händelserna i Butja chockar omvärlden

Bilderna från Butja utanför Kiev, där livlösa kroppar kantar gatorna efter Rysslands reträtt, har skakat om. Joachim Åhman, professor i internationell rätt, konstaterar att det är bara ett av många övergrepp på civila under det pågående kriget.
– Hela aktionen är ett enda stort folkrättsbrott, säger han.

ANNONS
|

Sedan Ryssland lämnat områden i närheten av huvudstaden Kiev har fruktansvärda bilder kablats ut från bland annat Butja. Ukrainska styrkor uppges bland annat ha påträffat 20 döda personer på en och samma gata i staden.

Enligt utsända från AFP och Reuters var samtliga män och iförda civila kläder.

Även krigssituationer omgärdas av regler, för att skydda civilbefolkningen. I korthet handlar är huvudregeln att det inte är tillåtet att attackera civila.

– Humanitärrätten skyddar civilbefolkningen och där anges att den ockuperande makten måste i princip behandla civilbefolkningen som om den ursprungliga staten varit styrande, säger Joachim Åhman.

Civila ska skyddas

Med det följer att det till exempel inte är tillåtet att förflytta journalister eller civilbefolkning mot deras vilja. Och, självfallet, än mindre attackera.

ANNONS

– Huvudregeln är att göra skillnad mellan militära och civila mål, mellan kombattanter och icke kombattanter. Icke kombattanter ska så långt det bara går hållas undanhållas stridigheter.

”Icke kombattanter ska så långt det bara går hållas undanhållas stridigheter,” säger Joachim Åhman, professor i internationell rätt.
”Icke kombattanter ska så långt det bara går hållas undanhållas stridigheter,” säger Joachim Åhman, professor i internationell rätt. Bild: Johan Wingborg/GU

Ända sedan Ryssland gick in i Ukraina har det rapporterats om attacker mot olika civila mål. Sjukhus och skolor. Joachim Åhman säger att väldigt mycket av rapporteringen visat uppenbara folkrättsöverträdelser.

Händelserna i Butja är inte de första.

– Jag följer bara medierapporteringen, men så mycket som visats av attacker mot sjukhus, skolor – intrycket är att det är helt urskillningslöst. Man har inte ens ansträngt sig för att undvika effekter på civila mål.

Uppenbart i strid mot folkrätten

– Så mycket av det som rapporteras nu är så uppenbart i strid med humanitärrätten att det inte ens är värt att gå in på någon detaljbedömning. Hela aktionen är ett enda stort folkrättsbrott.

När konflikten väl är över väntar med all sannolikhet rättsliga processer. Men för att de ska leda till att rättvisa skipas är det viktigt att övergreppen dokumenteras så långt det är möjligt.

– Ofta blir det ett rättsligt efterspel, även om det finns många faktorer som påverkar om det är möjligt. Det blir bevisfrågor och då är det viktigt att det finns dokumentation, säger Joachim Åhman.

ANNONS

LÄS MER:De var sovjetiska medborgare – nu är de Putins måltavlor

LÄS MER:Myroslava och Svitlana, 21: ”Redo att döda ryssarna”

ANNONS