Gripne journalisten i ny video

Den gripne journalisten Roman Protasevitj framträder nu i en video som släpptes av belarusiska myndigheter under måndagskvällen. I videon, som av Romans allierade avfärdas som framtvingad, säger han sig vara vid god hälsa, samtidigt som han erkänner att han organiserat protester i Belarus huvudstad Minsk under förra året.
– Jag fortsätter att samarbeta med utredare, säger han i videon.

ANNONS
|

En ny video har släppts på journalisten Roman Protasevitj, som greps i samband med att den belarusiska regimen tvingade det plan han färdades i att landa i Minsk under söndagen.

I videon, som släppts av belarusiska myndigheter och publicerades i flera kanaler i meddelandetjänsten Telegram, säger sig Roman Protasevitj må bra och han berättar även att han blir korrekt behandlad.

Vidare så erkänner han i förhör att han hjälpt till att organisera massprotester i Minsk under 2020, detta rapporterar Sky News.

Roman Protasevitj säger sig även hållas i en byggnad för gripna som inväntar rättegång. Om han döms så riskerar Roman Protasevitj 15 års fängelse.

ANNONS

Företrädare för den belarusiska oppositionen har tidigare uttryckt oro för att han ska utsättas för tortyr.

Avfärdar erkännandet

TT rapporterar att Protasevitjs allierade avfärdar framträdandet som framtvingat av regimen.

"Så här ser Roman ut under fysisk och moralisk press. Jag kräver att Roman och alla politiska fångar friges omedelbart", säger belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja på Twitter. I inlägget publicerar hon även videon.

26-åringens kanaler i sociala medier har varit en av de sista fria rösterna när det gäller nyheter om utvecklingen i landet sedan förra årets massiva tillslag mot oppositionen.

– Vi är inte bara oroade för hans frihet, utan för hans liv, säger Svetlana Tichanovskaja till Sky News.

ANNONS