Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Thunberg på plats i Madrid – deltog i klimatmarsch

"COP25 får inte bli ett mellanår" sa Greta Thunberg som också deltog i en massiv klimatmarsch i Madrid.
– Vi har inte råd med fler dagar utan konkret handling, fortsatte hon under en presskonferens i den spanska huvudstaden där FN:s klimatmöte just nu pågår.

Så plötsligt under fredagsförmiddagen dök den person som många väntat på upp i de enorma mässlokalerna utanför Madrid där FN:s klimatmöte COP pågår. Mängder av konferensdeltagare, fans och journalister flockades kring Greta Thunberg som tidigare i veckan anlände till Lissabon efter sin långa segling över Atlanten.

– Hon skapar historia. Hon är klimatrörelsens Jeanne d'Arc, säger den 53-åriga amerikanska deltagaren Cherise Udell som filmar uppståndelsen med sin mobiltelefon.

Hon är verksam i flera klimatorganisationer, däribland ”Our kids’ climate” och ”Utah moms for clean air”.

– Jag är väldigt inspirerad av att arbeta i den här klimatrörelsen för jag måste se mina barn i ögonen varje morgon och jag måste göra vad jag kan för att skydda deras framtid. Likt Greta Thunberg anser Cherise Udell att de vuxna – däribland världens ledare – har misslyckats i att bekämpa klimatförändringar.

– Det gör mig så ledsen att världens vuxna har misslyckats fundamentalt och att vi har placerat världen på Gretas axlar. Men samtidigt vet jag att hon har en krigares styrka och hon är en gammal själ så jag vet att hon kan klara det.

Cherise Udell från USA är engagerad i flera klimatorganisationer. Bild: Hanna Rydén
Cherise Udell från USA är engagerad i flera klimatorganisationer. Bild: Hanna Rydén

Greta deltog i presskonferens

Senare under fredagen deltog Greta Thunberg på en presskonferens i centrala Madrid som arrangerades av Fridays for Future. På scen fanns även Shari Crespi och Alejandro Martinez från Spanien och Vanessa Nakate från Uganda. De är en del av den massiva rörelse av strejkande skolungdomar som spritt sig världen över.

Greta Thunberg hoppas på att årets FN-klimatmöte ska leda till konkreta handlingar och ökad medvetenhet bland människor generellt sett.

– Världens ledare måste inse allvaret i klimatkrisen, men nu verkar det inte som att de gör det. Jag vet att vi kommer att göra allt som vi kan för att ledarna inte ska fortsätta ignorera det här, säger hon och vänder sig sedan till de andra på scenen:

– Vad tänker ni andra om det? säger hon och det väcker skratt i salen som är fylld till bredden av medier.

"Det ger oss motivation"

Det är nämligen så att i princip alla frågor som ställs av journalisterna riktas till den 16-åriga svenskan som uppenbart är lite trött på uppmärksamheten.

Senare under fredagskvällen deltog Greta Thunberg i en massiv klimatmarsch som utgick från Madrids centralstation Atocha till regeringsbyggnaden Nuevos Ministerios. Mängder av ungdomar, barnfamiljer och äldre marscherade tillsammans och höll upp banderoller som ”Vi har ingen planet B”. Längst fram i tåget gick 16-åriga Madridbon Fabiola Villanueva som är aktiv i Fridays for future som står bakom demonstrationen.

– Vi gör det här för att sätta press på klimatmötet. Parisavtalet ska implementeras nästa år så vi vill se till att världens ledare verkar för ambitiösa policyer, säger hon.

Vad betyder det att Greta Thunberg är på plats i Madrid?

– Det är en heder att ha henne här. Det ger oss motivation och skapar en glädjefylld demonstration.

Under den här första veckan av COP25 är det tjänstepersoner som förhandlar. Först nästa vecka anländer ministrar och andra tunga politiker för att fatta formella beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.