Grön komet närmar sig jorden efter 50 000 år

Den ”gröna kometen” har inte passerat jorden på 50 000 år.
Men nu finns chansen att se det unika objektet när det i januari-februari närmar sig vår planet.
Så ska du gå till väga för att ta del av den historiska händelsen.

ANNONS
|

Kometen ”C/2022 E3 (ZTF)” upptäcktes i mars förra året av astronomer vid Palomarobservatoriet beläget vid universitetet Caltech i San Diego, USA.

Kometens omloppsbana går längst den yttre delen av solsystemet och runt solen. Resan hela vägen runt är lång. Det var 50 000 år sedan som kometen senast passerade jorden – men nu är det dags igen.

Den 12 januari kommer kometen att vara som allra närmast solen. Rymdentusiaster som befinner sig på det norra halvklotet och som använder sig av teleskop eller kikare väntas kunna se kometen runt midnatt. Enligt sajten Earthsky, ska man rikta blicken lågt mot den nordöstra horisonten.

ANNONS

Även efter den 12 januari kan man under rätt förutsättningar fortsatt se kometen. Befinner man sig på det södra halvklotet får man dock vänta till början av februari.

Kallas för den ”gröna kometen”

Mellan den 1 och 2 februari kommer kometen befinna sig som närmast jorden, rättare sagt 42 miljoner kilometer härifrån. När den närmar sig ska man under rätt förutsättningar kunna se den med blotta ögat i närheten av den starkt lysande polstjärnan.

Även den 10 februari ska chanserna vara goda. Då befinner den sig väldigt nära planeten Mars.

”C/2022 E3 (ZTF)” kallas också för den ”gröna kometen”. Den är isig men i takt med att den närmar sig solen smälter och förgasas delar av den. Då bildas en så kallad ”koma” runt kometen bestående av is och damm. I det här fallet lyser koman i grönt.

Koman gör också att kometen ser lite suddig ut. För att kunna skilja den från en stjärna kan man kolla på ”svansen” som kommer ut från kometen. Svansen uppstår på grund av att solen skickar ut partiklar som ”slipar” kometen och gör så att material från den blåser bakåt.

LÄS MER:Rustar för att försvara Sverige i rymden

LÄS MER:Avresa närmar sig för rymdresenären Mats

LÄS MER:Superteleskop toppar lista över årets genombrott

LÄS MER:Kometer, meteorer, blodmånar och andra himlafenomen 2023

ANNONS