Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gränser stängs av fruktan för virus

Flera länder stänger nu sina gränser mot Iran. Jordanien släpper dessutom inte längre in medborgare från Kina och Sydkorea.
I Sydkorea har antalet smittade trefaldigats på två dagar.

Kommunikationsministern i Jordanien – turistland med sevärdheter som den antika tempelstaden Petra och Döda havet – säger att åtgärderna är förebyggande sedan antalet coronafall ökat i de berörda länderna. Jordanier som kommer hem därifrån sätts i karantän.

Även Turkiet, Irak, Pakistan, Afghanistan och Armenien stänger gränserna mot Iran.

I Sydkorea höjde regeringen till högsta beredskap, meddelade president Moon Jae-In.

– De närmaste dagarna blir avgörande, sade han.

Myndigheter uppmanas av presidenten att vidta "tidigare oöverträffade åtgärder".

Näst värst drabbat

Antalet rapporterade smittade personer har trefaldigats på två dygn i Sydkorea, där de kända fallen nu är uppe i över 600. Det gör Sydkorea till det näst värst drabbade landet efter Kina. Dödssiffran i Sydkorea har samtidigt stigit till sex.

Spridningen har också tagit ny fart i Europa, med en snabb ökning av antalet smittade i norra Italien. Där har över 130 fall konstaterats, varav den absoluta merparten de senaste dagarna.

Det var i den kinesiska provinsen Hubei som viruset, som fått namnet sars-cov-2, först upptäcktes i december. Närmare 650 nya fall konstaterades under söndagen men spridningen utanför provinsen avtar. Endast ett knappt 20-tal nya infektioner bekräftades utanför Hubei, rapporterar Reuters med hänvisning till Kinas hälsomyndighet.

Från Kina har viruset nu spridit sig till minst 26 andra länder.

Dödligheten skiftar

Dödligheten bland de rapporterade fallen skiftar kraftigt mellan länderna. I Iran är den närmare 20 procent: åtta av över 40 smittade har gått bort. Och det är just utbrotten utan klara omständigheter som oroar WHO och experter.

I Kina har 3 procent av de kända smittade dött, i Italien 1,5 procent och i Sydkorea 1 procent.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är den sammanvägda dödligheten bland de rapporterade fallen två procent. Äldre löper en högre risk medan relativt få barn insjuknat.

Anna Hansson/TT

Ola Westerberg/TT

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.