Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Georgiska inresor oroar i EU

Sedan Georgien fick visumfrihet till EU har antalet asylsökande från den forna sovjetrepubliken mer än fördubblats. I Sverige märks georgierna även i inbrottsstatistiken.

Enligt de senaste siffrorna från EU:s asylorgan Easo har Georgien skjutit upp på sjätte plats när det gäller ursprungsland för asylsökande i EU.

Ökningen har varit konstant sedan landet fick visumfrihet till EU i fjol. Sedan i september har antalet asylsökande ökat med 113 procent – trots att mindre än tre procent i slutändan anses ha asylskäl.

- Det oroar oss naturligtvis. Den georgiska inrikesministern kommer till Sverige på tisdag och då kommer vi att ta upp både den frågan, men också frågan om utländska stöldligor där vi har identifierat fyra länder som vi har särskilt bekymmer med: Rumänien, Polen, Georgien och Litauen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i samband med torsdagens EU-möte i Bryssel.

Samarbetet med georgiska myndigheter får samtidigt tummen upp av Johansson, som redan i förra veckan träffade Georgiens ambassadör i frågan.

- I den diskussion som vi har haft hittills har de visat prov på mycket stor konstruktivitet i att till exempel fördjupa det polisiära samarbetet mellan Georgien och Sverige, säger justitieministern.