Georgiens president Salomé Zurabisjvili. Arkivbild.
Georgiens president Salomé Zurabisjvili. Arkivbild. Bild: Shakh Aivazov/AP/TT

Georgien: Misslyckades avsätta president

Georgiens regeringspartis ledamöter misslyckades med att få tillräckligt många röster för att avsätta den EU-vänliga presidenten Salomé Zurabisjvili.

ANNONS
|

Partiet fick bara ihop 86 av de 100 röster som behövdes för att avsätta presidenten, i den första riksrättsomröstningen i landets historia. Oppositionspartierna bojkottade omröstningen.

I måndags slog landets författningsdomstol fast att Zurabisjvili bröt mot grundlagen när hon besökte EU utan regeringens samtycke.

Salomé Zurabisjvili hade ansökt om att resa till en rad EU-länder på officiella besök tidigare i år, men fått formellt avslag från regeringen. Presidenten reste likväl till Tyskland, Frankrike och Belgien, i uttalat syfte att lobba för Georgiens kandidatur till EU.

– Ingen kan hindra mig från att fortsätta mot det enda mål jag har i dag – att Georgien ska få kandidatstatus till EU i slutet av året, sade presidenten till parlamentet innan omröstningen.

ANNONS

– Under den här svåra tiden, uppmanar jag våra europeiska partner att inte överge Georgien trots denna anti-europeiska riksrättsomröstning.

ANNONS