Gazaborna återvänder till vardagen – stor förödelse och många drabbade

GAZA. Efter elva dagars intensivt krig försöker Gazaborna snabbt återvända till vardagen. Gatu- och strandlivet är i full gång, men sjukhusen är fulla av skadade och förödelsen är stor.

ANNONS
|

De långa sandstränderna i Gaza är fulla av folk. Barn och ungdomar badar, stora familjer sitter under färgglada parasoller och äter sin medhavda mat.

Vapenvilan efter raket- och flygkriget mellan Israel och palestinska Hamas håller, även om många på båda sidor är övertygade om att det kommer en ny rond snart. Kriget flammade upp när islamistgruppen Hamas, som styr Gaza, sköt raketer mot Jerusalem den 10 maj och Israel svarade med massiva flygräder.

Palestinierna i Gaza försöker som efter varje krig återvända till livet så snabbt som möjligt. Efter elva dagars strider kommer de ut och överblickar förödelsen och ruinerna. De gör kondoleansbesök hos de dödas familjer, hälsar på skadade på sjukhus – och fyller gator och stränder.

ANNONS

– Jag tar barnen till stranden för att de ska kunna koppla av lite efter allt hemskt de sett under kriget. Vi går ofta till stranden, men under kriget var det omöjligt, säger trebarnsmamman Majdal Abu Shareth, 28.

– Barnen levde under sådant tryck under krigsdagarna. Nu måste de få slippa pressen och göra något de tycker om, säger hon.

Hennes tre barn Danya, 9, Izzat, 8, och Rafaht, 3, tillbringar mesta tiden i vattnet, medan mamman övervakar från land.

Majdal Abu Shareth med barnen (fr v) Danya, Izzat och Rafaht. "Barnen levde under sådant tryck under krigsdagarna. Nu måste de få slippa pressen och göra något de tycker om", säger Majdal.
Majdal Abu Shareth med barnen (fr v) Danya, Izzat och Rafaht. "Barnen levde under sådant tryck under krigsdagarna. Nu måste de få slippa pressen och göra något de tycker om", säger Majdal. Bild: Salah Abbas

LÄS MER:Så får Hamas in sina vapen – när hjälpsändningar hindras

Få platser för barn i Gaza

Den långa Medelhavsstranden är ett andningshål för människorna i Gaza. Och nästan den enda rekreationsplatsen för barn, det finns få lekplatser. Livet är tungt och fattigt även när det inte rasar ett krig. Gazaborna har ont om pengar, men solen, sanden och de salta vågorna är gratis.

– Vi ser fram mot att kunna njuta av livet igen. Under elva dagar hörde barnen bara ljudet av bomber, plan och drönare. De gillar stranden och är glada över att vara här, säger fembarnspappan Khaled Abu Shareth, 55, som sitter med sin familj under ett parasoll där de har dukat upp en måltid.

Runt 250 människor, bland dem ett 60-tal barn, dödades i Gaza under kriget. I Israel dödades tolv, bland dem två barn, under samma period. Hamas sköt mer än 4 000 raketer mot Israel, men det israeliska raketförsvaret, Järnkupolen, lyckade skjuta ned många av dem.

ANNONS

LÄS MER:Expert: "Hamas uppfattas stå på folkets sida"

Firar ”segern” på gatorna

Också gatorna i centrala Gaza stad fylls snabbt efter vapenvilan. Folk trängs redan samma kväll vid Kazems populära glassbar på affärsgatan Omar Mukhtar, stadens mest populära promenadstråk, där familjer med små barn, unga par och människor i alla åldrar nu strosar igen – och betraktar förödelsen. De firar eldupphöret och vad många kallar ”segern”

– Vi firar men det är blandade känslor. Å ena sidan glädje över att det är eldupphör, å andra sidan sorg över all förstörelse. Tack gode Gud för att det slutade med seger för oss, säger Maysa Abdel Bary, 28.

– Vi firar också vår stora helg eid ad-fitr som vi inte kunde fira på grund av kriget. Barnen har på sig sina nya helgkläder och firar med glass och ballonger, säger hon.

Hennes barn Ilina, 4, och Omar, 3, ser ut att trivas med glassfest på stan den sena kvällen.

Hans affär bombades – nu riskerar han fängelse

Inte långt därifrån ligger ruinerna efter ett av Gazas mest berömda höghus, al-Shouruk-tornet. Flyg- och raketkriget var också de bombade höghusens krig. Israel totalförstörde fyra av de mest kända tornen i centrala Gaza med motiveringen att de inhyste militära Hamaslokaler och installationer.

När det 15 våningar höga al-Shorouk-tornet krossades till småbitar av missiler pulvriserades också Fadi Zeitounyas framtidsdröm. Han och fyra andra familjefäder i släkten hade fem månader innan kriget bröt ut köpt två butikslokaler i huset för motsvarande runt 1,5 miljoner kronor. En extremt hög kostnad i Gaza som förklaras av att det är stadens finaste affärsläge – där de planerade att starta en kläd- och skoaffär.

ANNONS

– Vi tänkte ha en stor öppning inför helgen eid al-fitr. Men missilerna hann före mig. På krigets andra dag bombade Israel huset, säger trebarnspappan Fadi Zeitounya, 28.

– Vi lånade en massa pengar. Min pappa sålde sin bil, mamma och systrarna sålde sina smycken. Nu har jag bara en massa skulder och ingen framtid, de dödade mina drömmar om ett bättre liv, säger han.

Ruinerna efter det 15 våningar höga al-Shorouk-tornet i Gaza. Boende i huset fick en timmes förvarning innan Israel bombade sönder huset.
Ruinerna efter det 15 våningar höga al-Shorouk-tornet i Gaza. Boende i huset fick en timmes förvarning innan Israel bombade sönder huset. Bild: Arne Lapidus

Den israeliska militären ringde upp vakten i husets reception en timme före bombningen och sade till honom att utrymma byggnaden. Ingen människa dödades eller skadades i attacken.

Fadi säger att han nu riskerar att hamna i fängelse. Det kan bli straffet för affärsmän och andra som inte klarar att betala sina skulder.

LÄS MER:Blinken: Hjälpen ska inte gå till Hamas

2 000 vårdas för skador från kriget

Många människor skyndar genom korridorerna på Shifa, Gazas största sjukhus som fått hantera resultaten av en lång rad blodiga konfrontationer genom åren mellan Israel och Hamas. Från sjuksalarna hörs barn gråta av smärta. Här vårdas nära 2 000 för skador i kriget.

I ett rum ligger Sarah al-Matrabey, 4, svårt skadad över hela kroppen av splitter från en missil som slog ned i hennes hem. Hon skadades av splitter i ryggraden och har förlamats i benen. Den lilla flickan gråter medan hennes mamma Lina sitter bredvid sjuksängen och försöker trösta henne.

ANNONS

– Jag har så ont, snyftar Sarah.

Pappan Zaher Jamil al-Matrabey, 35, berättar:

– Sarah satt och åt när en missil plötsligt slog ned i vårt hus utan förvarning. Hon fick splitter över hela kroppen, hon har sår i armar, ben, rygg, huvud. Det värsta är skadan på ryggraden.

– Hon behöver specialistvård men sådan neurologisk expertis finns inte i Gaza. Vi måste få ut henne snabbt till Jerusalem, Jordanien eller vart som helst. Men gränserna är fortfarande stängda, säger han.

Senare kommer beskedet att Jordaniens kung har gett instruktion om att hon omedelbart ska få vård på ett jordanskt sjukhus.

De dödade tre av mina barn, jag fick begrava dem med mina egna händer

Mohammad Attallah al-Masri fick tre av sina barn dödade i en israelisk raketattack. I sorgetältet samlas släktingar som sörjer de fem barn som dog i attacken.
Mohammad Attallah al-Masri fick tre av sina barn dödade i en israelisk raketattack. I sorgetältet samlas släktingar som sörjer de fem barn som dog i attacken. Bild: Arne Lapidus

Bomber dödade tre av hans barn

Utanför familjen al-Masris förstörda hus i Beit Hannoun i norra Gazaremsan står ett stort sorgetält. Fem barn i släkten dödades i hemmet i en attack i början av kriget. Bland offren var Yazan, 1,5 år. Stora bilder på de döda hänger i tältet, många kommer för att framföra kondoleanser.

– Det var en av de sista dagarna av ramadan. Vi åt måltiden på kvällen efter fastan när plötsligt raketer slog ner på oss utan förvarning. De dödade tre av mina barn, jag fick begrava dem med mina egna händer, säger Mohammad Attallah al-Masri, 47.

– Min lille son Yazan var som alla barn. Han tyckte om att leka med sina syskon. Han hade fått nya kläder till ramadan, han var så stolt över de nya kläderna, säger han.

ANNONS
Arne Lapidus, här på plats i Gaza, är Göteborgs-Postens mångårige medarbetare i Tel Aviv. Han bevakar både Israel och de palestinska områdena för tidningens läsare.
Arne Lapidus, här på plats i Gaza, är Göteborgs-Postens mångårige medarbetare i Tel Aviv. Han bevakar både Israel och de palestinska områdena för tidningens läsare. Bild: Privat
ANNONS