Inga Karlsson Parnevall och hennes man Reidar Karlsson är fast i Perus huvudstad Lima.
Inga Karlsson Parnevall och hennes man Reidar Karlsson är fast i Perus huvudstad Lima.

Göteborgsparet fast i Peru – får inte ens gå till hotellfoajén

Göteborgarna Inga Karlsson Parnevall och hennes man Reidar Karlsson är fast i Peru. Landet införde tidigare i veckan karantän fram till den 31 mars.
– Vi vet ingenting, förutom att vi är i karantän, säger Inga.

ANNONS

Göteborgarna Inga Parnevall och hennes man flög från Landvetter till Peru den tolfte mars. Planen var att resa runt i landet med ett större sällskap, men Perus kraftiga insatser mot coronaviruset satte stopp för det – den 16 mars införde landet en femton dagar lång karantän. Alla gränser stängdes för trafik och det råder utegångsförbud mellan klockan åtta på kvällen och fem på morgonen.

Men det visste inte Inga Parnevall och hennes man. Efter fyra dagars resa, natten innan landet införde ett nationellt nödläge och satte invånarna i karantän, låg paret och sov på ett hotell i staden Puno. De väcktes abrupt av ett bankande på dörren och blev tillsagda att de, tillsammans med resten av resesällskapet, så snabbt som möjligt skulle ta sig ner till en buss som skulle föra dem till staden Cusco. Planen: att med flyg ta sig därifrån till Perus huvudstad Lima.

ANNONS

– Bussresan tog sju timmar och vi kom till Cusco vid nio på morgonen, där satt vi på flygplatsen i tolv timmar. Därifrån flög vi till Lima och sen skulle vi vidare till Amsterdam. Men vi kom till Lima för sent, berättar Inga Parnevall när GP når henne.

Fick lämna hotellet för att köpa mat

Sällskapet blev kvar i Lima och har nu varit fast på hotellet i fyra dagar. Alla gränser är stängda för trafik och landet har infört en 15 dagar lång karantän.

– De första två dagarna visste vi inte riktigt vilka regler som gällde. Vi fick lämna hotellet två och två för att handla mat. Men när vi sen träffade andra vid entrén, så blev vi ju i polisens ögon en folksamling. Nu har de satt utegångsförbud på oss, förutom att en person få gå själv och handla mat, säger hon och berättar att polisen nu har extra koll på dem, säger Inga Parnevall.

– De åker förbi och fotar om vi är fler än en person inne i vestibulen och de har besökt hotellets personal tre gånger.

Karantänen upphör den sista mars och de har inte fått någon ytterligare information.

– Vi vet ingenting, förutom att vi är i karantän.

ANNONS

Vad gör ni för att fördriva tiden?

– Vi har fått skapa en ny dagsrutin. Motionerar i trapporna. Tittar mycket på tv och mobilen är ju guld värd.

På lördagen hade man börjat flyga hem turister i omgångar. Framförallt flyger man hem dem från USA, Mexiko och Chile, som ligger ganska nära. Samtidigt har karantänen stramats åt ytterligare.

– Nu det sista har det blivit tuffare för nu får vi inte ens gå ut i foajén, säger Inga.

Börjar få slut på mediciner

Men för vissa av hotellgästerna är det ännu tuffare. Vissa av dem mår inte bra och börjar få slut på sina mediciner. Den svenska ambassaden har därför bett om en prioriteringslista med personer som har särskilt stort behov av att komma hem.

Men ännu går det ingen nöd på Inga och hennes man Reidar.

– Det är ju 28 grader här. Även om vi inte kan gå ut i solen så har vi gott humör i kroppen och vi har en bra reseledare, säger Inga.

UD: Ingen lösning passar alla

När GP når Utrikesdepartementet för en kommentar kommer det i form av ett mejl från presskommunikatör Diana Qudhaib:

"Det finns ingen lösning som passar alla. Vårt främsta budskap till svenskar som befinner sig utomlands är att se över sin egen situation, följa rekommendationer och råd från lokala myndigheter, ta del av reseinformationen från våra ambassader och appen UD Resklar, och kontakta sin researrangör eller sitt flygbolag och sitt försäkringsbolag. UD står i nära kontakt med aktörer inom resebranschen som arbetar intensivt med att försöka transportera hem alla som berörs.

ANNONS

När det gäller landspecifik information kring reserestriktioner, utresemöjligheter, karantänsbestämmelser etc så uppdaterar utlandsmyndigheterna löpande sin reseinformation på Sweden Abroad. En rekommendation från vår sida är att svenskar utomlands skriver upp sig på ambassadernas svensklista och tillåter pushnotiser i appen UD Resklar för att få den senaste informationen.

Vad gäller just Peru kan sägas att svenska ambassaden i Lima noga bevakar utresemöjligheter med kommersiellt flyg och informerar om de intresseanmälningar till extrainsatta flighter som finns eller planeras att genomföras. Denna information delas på ambassadens sociala medier samt reseinformationen på Sweden Abroad".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS