Gärningsman ser dådet som hämnd för attentatet på Drottninggatan

En utpekad gärningsman för moskédådet i Christchurch i Nya Zeeland ska ha inspirerats av Breivik och genomfört dådet för att ta hämnd för terrordådet vid Drottninggatan – enligt ett manifest han ska ha publicerat bara timmar före dådet.

ANNONS
|

En av de tre gripna för dådet uppger sig att vara en 28-årig man som kallar sig Brenton Tarrant och livesände dådet på Facebook.

Han ska ha publicerat ett manifest bara timmar innan masskjutningen där han nämner att han inspirerats av Anders Breivik och att dådet är en hämnd mot vad som hände på Drottninggatan 2017. Att manifestet är skrivet av gärningsmannen är ännu inte bekräftat, enligt TT.

Bilden är tagen från videon som gärningsmannen livesände på Facebook medan han genomförde dådet. Han kallar sig Brenton Tarrant och ska vara en 28-årig australiensk medborgare.
Bilden är tagen från videon som gärningsmannen livesände på Facebook medan han genomförde dådet. Han kallar sig Brenton Tarrant och ska vara en 28-årig australiensk medborgare. Bild: AP Photo

De automatvapen som mannen ska ha använt sig av är fyllda av vit text. På ett av dem står namnet på ett av offren för attentatet på Drottninggatan.

Bilden är tagen från skyttens livesändning av dådet. På bilden syns automatvapen med vit text.
Bilden är tagen från skyttens livesändning av dådet. På bilden syns automatvapen med vit text. Bild: AP photo

I manifestet beskriver han sig som både rasist och fascist, men uppger att han inte tillhör någon särskild grupp eller organisation. Han skriver också att han började planera en attack för två år sedan, men att Nya Zeeland och Christchurch först senare blev hans måltavla, skriver TT.

ANNONS

Mannen skriver att han inför terrordådet tillfälligt var i kontakt med den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik. Han uttrycker även sitt stöd för Anton Lundin Pettersson, som i en attack i oktober 2015 dödade tre personer på Kronans skola i Trollhättan innan han sköts ihjäl av polis.

LÄS MER:Detta vet vi om moskédådet i Nya Zeeland

Nämnde Göteborgare i livesändning

Dådet livesändes på Facebook av den 28-åriga gärningsmannen. Där uppmanar han tittarna att börja prenumerera på "Pewdiepies" Youtubekanal.

Youtubern är världskänd och kommer från Göteborg. Han skriver på Twitter att han äcklas av att höra sitt namn nämnas av gärningsmannen.

”Har just nåtts av den förkrossande nyheten från Christchurch i Nya Zeeland. Jag känner mig fullständigt äcklad att mitt namn yttrats av den här personen. Mitt hjärta och mina tankar går ut till offren, familjerna och alla som påverkas av denna tragedi." Skriver Felix "Pewdiepie" Kjellberg på Twitter.

Film sprids

På sociala medier sprids filmen av vad som påstås vara skytten vid en av moskéerna. Polisen uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och ber folk att avstå från att dela länkar till filmen.

På filmen syns främre delen av ett automatvapen. Gärningspersonen går genom en moské och mejar ner alla som kommer i hans väg. Enligt New Zealand Herald livesände skytten dådet på Facebook i 17 minuter.

ANNONS

LÄS MER:Hanna från Uddevalla i terrordrabbade Christchurch

ANNONS