Experter som även jobbat eller jobbar för The International Life Sciences Institute, med kopplingar till Coca-Cola och läskbranschen, beslutade om huruvida gränsvärden för aspartam skulle ändras.
Experter som även jobbat eller jobbar för The International Life Sciences Institute, med kopplingar till Coca-Cola och läskbranschen, beslutade om huruvida gränsvärden för aspartam skulle ändras.

Fuffens vid beslut om aspartamrekommendationer

Enligt en amerikansk konsumentskyddsorganisation gick allt inte rätt till när WHO valde att behålla sina rekommendationer kring hur mycket aspartam det är ofarligt att konsumera.
Sötningsmedlet är vanligt i läsk och enligt US Right-To-Know var experter kopplade till Coca-Cola med och tog beslutet.

ANNONS
|

I juli gick Världshälsoorganisationen (WHO) ut med nyheten att sötningsmedlet aspartam kan vara cancerogent. Även i maj kom en rapport från WHO där man kommit fram till att sötningsmedel inte har någon effekt för viktnedgång. Rapporten lyfte även potentiella hälsorisker så som ökad risk för diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och ökad dödlighet bland vuxna.

WHO behöll dock samma rekommendationer kring hur mycket aspartam man säkert kunde konsumera.

Nu larmar den amerikanska konsumentorganisationen US Right-To-Know om att beslutet att inte ändra rekommendationen beror på att läskföretagen haft ett finger med i spelet.

Enligt organisationen har sex av de 13 experterna på JEFCA-panelen som beslutar om rekommendationerna kopplingar till läskjätten Coca-Cola.

ANNONS

Åtta av 13 har eller har haft kopplingar

US Right-To-Know har funnit att sex av tretton experter på panelen, bland andra ordförande och vice ordförande, har kopplingar till The International Life Sciences Institute (ILSI).

ILSI grundades av en direktör på Coca-Cola och fram tills 2021var Coca-Cola en officiell del av gruppen. Enligt US Right-To-Know har de tagit emot miljontals dollar i donationer från olika läskföretag och har kallats en ren lobbygrupp för läskföretagen.

”De som sitter i panelen som beslutar om en kemikalie som är viktig för Coca-Cola borde inte vara kopplad till vad som länge varit en frontorganisation för Coca-Cola”, skriver de i sitt pressmeddelande.

Sedan de släppte sin rapport har WHO själva lyft ytterligare två personer på panelen som haft kopplingar till ILSI. De försvarar dock alla experternas plats på panelen.

– För mötet om aspartam valde JEFCA de experter som kan göra de största bidragen till debatten, säger Fadéla Chaib, talesperson för WHO, till The Guardian.

I en intervju i den franska tidningen Le Parisien erkände WHO att två av paneldeltagarna jobbar med ILSI. Om de övriga paneldeltagarna säger WHO att kopplingarna är äldre än fyra år och därför inte behöver uppges.

– Vi beklagar att de två experterna inte uppgav den här intressekonflikten varken i ett skrivet uttalande eller muntligt vid mötets öppnande, säger WHO till Le Parisien.

ANNONS

”Slutsatserna om aspartam är inte pålitliga”

WHO har traditionellt setts som en organisation med mycket hög standard när det kommer till att undvika intressekonflikter. Gary Ruskin, verkställande direktör på US Right-To-Knows, menar därför att det är oroväckande att den här sortens fuffens nu sker även där.

– På grund av den här intressekonflikten är slutsatserna om aspartam inte pålitliga och allmänheten borde inte förlita sig på rekommendationerna, säger han till The Guardian.

Redan när aspartam godkändes för att användas i mat på 1980-talet varnade forskare för möjliga hälsorisker.

Aspartam

• Ett sötningsmedel som består av fenylalanin och asparaginsyra, syror som ingår i många proteiner som vi äter.

• Är 100-200 gånger sötare än vanligt socker och behöver därför endast användas i mycket små mängder.

• Aspartam får användas till en lång rad produkter, till exempel desserter, frukt- och grönsaksberedningar, frukostflingor, sylt, marmelad, , läsk, soppor, såser, kosttillskott och tuggummi.

Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER:Så mycket light-läsk kan du dricka innan det är farligt

LÄS MER:Öltillverkningen fortsätter när vattnet sinar

LÄS MER:Apelsinmagnat kan stämmas på miljardbelopp

ANNONS