Frankrikes premiärminister Edouard Philippe (vänster) och president Emmanuel Macron. Arkivbild från maj 2017.
Frankrikes premiärminister Edouard Philippe (vänster) och president Emmanuel Macron. Arkivbild från maj 2017.

Franska regeringen kan ombildas

ANNONS
|

Efter ännu ett ministeravhopp på kort tid ser Frankrikes regering ut att gå mot en ombildning. Premiärminister Edouard Philippe kan meddela president Emmanuel Macron att regeringen avgång redan under måndagen, enligt franska medieuppgifter.

Gérard Collomb avgick som inrikesminister för några dagar sedan, mot Macrons vilja. Det är det tredje ministeravhoppet på fem veckors tid, samtidigt som opinionsmätningarna fortsätter visa sviktande siffror för presidenten.

- Vi behöver vara vårt initiala projekt troget, men vi behöver lite frisk luft, säger Richard Ferrand, talman i den franska nationalförsamlingen och nära förtrogen till Emmanuel Macron, till tidningen Journal du Dimanche.

ANNONS

En källa vid det franska presidentkansliet säger till Reuters att arbetet med en ombildning pågår och att inget ännu är klart.

Om regeringen avgår kommer premiärminister Philippe få i uppdrag att bilda en ny regering. Den måste sedan godkännas av parlamentet, där Macrons parti La république en marche (Republiken på väg) har majoritet.

TT-Reuters

ANNONS