Fransk uppgift: Smittan fanns i Europa före jul

Fanns smittade med coronaviruset i Europa redan i december, flera veckor innan de första fallen rapporterades i Kina? Uppgifter från undersökta patienter i Frankrike tyder på det.

ANNONS
|

Det är danska TV2 som berättar att två franska sjukhus har analyserat gamla prover från patienter med lunginflammation. De fann coronavirus i ett prov från Paris förra året. Samtidigt som utbrottet av det nya viruset spreds på en marknad i staden Wuhan kan sjukdomen alltså redan ha funnits i Europa.

En plats som smittan kan ha kommit ifrån är möjligen fiskavdelningen i ett köpcentrum i en förstad till Paris, enligt TV2 som hänvisar till professor Yves Cohen, chef för intensivvårdsavdelningarna på sjukhusen Avicennes de Bobigny och Jean-Verdier de Bondy till den franska tv-kanalen BFMTV.

Testade tidigare fall

Proven togs på fransmän med lunginflammation och influensa innan coronaviruset var allmänt känt och omskrivet. Nyligen bad Yves Cohen sina anställda att gå igenom de gamla proverna igen och testa dem för coronavirus. Läkarna koncentrerade sig på de som hade uppvisat symptom som liknar coronasmitta.

ANNONS

Till slut återstod 24 prover där sjukdomen inte omedelbart kunde förklaras.

– Av de 24 patienterna hade vi ett prov som var positivt för covid-19 den 27 december, då mannen blev inlagd hos oss på Jean Verdier, säger Yves Cohen till BFMTV.

Först den 1 januari 2020 slog de kinesiska myndigheterna larm om den nya sjukdomen.

– Vi genomförde testet två gånger för att vara säkra på att det inte var något fel, och bägge gångerna var det positivt, säger Yves Cohen till den franska nyhetskanalen Franceinfo.

Efter upptäckten vände sig sjukhuset till den tidigare patienten, som uppges vara helt frisk igen efter sin mystiska sjukdom.

– Han var överraskad och förstod inte varför han hade blivit smittad, säger Yves Cohen.

LÄS MER:Så mörkade kinesiska myndigheter virusutbrottet

Oklart var smittan kom ifrån

Mannen ska inte ha varit ute och rest och mest haft kontakt med sin familj innan han insjuknade. Han var, enligt Yves Cohen, sjuk i femton dagar och smittade sina barn, men inte hustrun, som ska arbeta i fiskavdelningen på en stormarknad.

– Vi trodde att det kunde vara kinesisk fisk, men de har bara franska produkter, säger Yves Cohen till den franska tv-kanalen.

Men då kvinnans arbetsplats ligger i närheten av ett ställe där det säljs sushi och med kunder av kinesisk härkomst, finns det fortfarande en misstanke om varifrån smittan kommer. Yves Cohen vet inte säkert, men ser det som en möjlighet, säger han och menar att det nu är upp till andra institutioner att genomföra efterforskningar.

ANNONS

Inkubationstiden för coronavirus är vanligen mellan två och 14 dagar, enligt Folkhälsomyndigheten. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats, även om enstaka fall kan avvika från dessa mönster. Det betyder att om att de nya uppgifterna stämmer kan smittan ha funnits i Frankrike redan före jul.

Enligt uppgift i kinesiska medier, som hänvisar till opublicerade regeringsdata, upptäcktes det första fallet den 17 november förra året, veckor innan myndigheterna erkände det nya viruset. Enligt rapporten i South China Morning Post hade myndigheterna identifierat minst 266 personer som smittats av viruset förra året och kom under medicinsk övervakning.

LÄS MER:Så vill Kina erövra världen i spåren av coronaviruset

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

ANNONS