"Fortfarande dödas kvinnor för att de höjer rösten"

Enligt FN är inget land i världen ännu jämställt och arbetet med att nå dit går sakta framåt. I vissa fall går arbetet bakåt. GP har träffat fyra kvinnor som verkar för att inspirera och förbättra villkoren för miljontals kvinnor världen över. Och de håller alla med om en och samma sak: Kvinnor behöver mer rättigheter.

ANNONS
|
Dior Fall Sow
Dior Fall Sow Bild: Djibrl Drame

Kämpar för kvinnors rättigheter i Senegal

Dior Fall Sow blev Senegals första riksåklagare 1976 och har tidigare varit konsult vid Internationella Brottsmålsdomstolen samt juridisk rådgivare vid krigstribunalen Rwanda. Idag är hon ordförande för Föreningen för kvinnliga senegalesiska jurister (AJS) som hon också grundat. Dior är känd för sin kamp för kvinnors rättigheter.

Kan du berätta vad du har gjort för att förbättra kvinnors situation i Senegal?

– Genom AJS arbetade jag med familjelagstiftningen från 1972 och vi hittade ett stort antal diskriminerande skrivningar gentemot kvinnor. Vi lyckades få bort artikel 54 som gav mannen möjlighet att förvägra sin fru att yrkesarbeta. Jag försvarade ett lagutkast som syftade till att kriminalisera våldtäkt i Senegal förra året och det blev stor uppståndelse och krav på förändring. Lagen antogs i december och började gälla nu i januari. Vi har också översatt vissa lagar som berör kvinnor från franska till lokala språk.

ANNONS

Vilka kvinnor har inspirerat dig?

– Det är många men jag kan nämna Annette Mbaye d’Erneville, Senegals första kvinnliga journalist och Jacqueline Ki-Zerbo, en stark förkämpe för kvinnors rättigheter i Burkina Faso. De banade vägen tack vare sitt engagemang.

Vilka är de viktigaste frågorna för att förbättra situationen för kvinnor i Senegal?

– Det krävs förändrade tankesätt hos både män och kvinnor. Kvinnan anses fortfarande som lägre stående än mannen. Många kvinnor tror att de är underlägsna för att de har uppfostrats så. Dessutom måste vi hantera problem kopplade till traditioner och kultur som ofta används som förevändning för att inte tillämpa lagarna.

Text: Jacques Ngor Sarr, Senegal

LÄS MER:Gemma Hartley: "Vi har i så många år sett hur män kommer undan med allt"

Mónica Roa López.
Mónica Roa López. Bild: Rubn Campos

Startade revolt mot abortlagarna

Mónica Roa López är advokat och en av de mest kända ledarna för den feministiska rörelsen i Colombia. 2005 presenterade hon en förfrågan inför konstitutionsdomstolen som ledde till att abort legaliserades i tre fall. Det blev ett prejudikat för diskussionen och legaliseringen av abort i hela Latinamerika.

Hur är situationen och opinionen i Colombia gällande aborträtten idag?

– Det vi lyckades uppnå 2006 har enormt stöd i samhället. De som idag höljer sina röster för ett totalförbud mot abort, preventivmedel och sexualupplysning är en fundamentalistisk minoritet som alltid kommer att vara emot. Bland unga ser vi ökade krav på att helt legalisera abort.

ANNONS

Vem är din kvinnliga förebild och varför?

– Jag inspireras av historiska feminister som Olympia de Gouge. De påminner mig om de århundraden av kamp som krävts för att uppnå de rättigheter vi har idag – och vad det kostat många kvinnor i historien att försvara dem. Fortfarande dödas kvinnor för att de höjer rösten och kräver sina mänskliga rättigheter. Jag inspireras också av unga feminister som med danser och slagord drar fram över torg och gator över hela världen och kräver jämställdhet. De har växt upp med feministiska mammor och har inte tålamod att vänta i fler generationer.

Vilka är de viktigaste frågorna för kvinnors situation i Colombia idag?

– För att garantera möjligheten till ett värdigt liv krävs att det sexuella våldet mot flickor upphör samt skydd mot mord på kvinnor i nära relationer. Abort och andra sexuella och reproduktiva rättigheter måste garanteras. Det är mycket kvar att göra för att varje colombiansk flicka ska växa upp med hälsa, värdighet och möjligheter att själv skapa sitt livsprojekt.

Text: Gerald Bermudez, Colombia

Mira Rai
Mira Rai Bild: Bikram Rai

Får unga kvinnor att börja med sport

Mira Rai är en internationellt erkänd terränglöpare. 2017 utnämndes hon som “Årets äventyrare” av National Geographics efter att ha satt rekord i flera lopp. Hon har använt sitt kändisskap till att inspirera en ny generation av unga nepalesiska tjejer att börja med sport och därigenom bryta könsstereotyper. Kvinnor som hon genom sin organisation har varit mentor för har vunnit medaljer i flera internationella tävlingar.

ANNONS

Varför är det viktigt med mentorer för unga kvinnliga atleter?

Idrottare i Nepal, särskilt kvinnliga, behöver organisera sig och klara sig själva eftersom de inte har stöd från varken staten eller familjen. Många tjejer från min by och från annat håll har hört av sig och berättat att de blivit inspirerade att fortsätta sporta efter att de hört talas om mig. Så jag började fungera som mentor och stöd till några av dem och det har gett dem frihet att följa sina drömmar.

Vem är din kvinnliga förebild och varför?

Det är svårt att bara välja en för jag inspireras av alla kvinnliga idrottare från Nepal och runt om i världen. De har arbetat hårt för att ta sig förbi barriärer både i och utanför hemmet för att kunna göra det de vill. Det inspirerar mig varje dag.

Vad tror du krävs för bättre jämställdhet i Nepal?

Arbetet med att utmana könsstereotyper börjar i hemmen. Familjer måste ge alla sina barn möjligheten att följa sina drömmar, oavsett om de är flickor eller pojkar. Bara då kan unga tjejer sluta tvivla på sig själv, greppa tag i möjligheter och börja ta sig framåt.

Text: Bhrikuti Rai, Nepal

ANNONS
Bild: Eman Helal

Ger kvinnor chans att tjäna egna pengar

Enligt FN uppskattas endast 15% av kvinnorna i Jordanien vara yrkesaktiva. Djupt rotade stereotyper begränsar starkt kvinnors sociala status och möjligheter till utbildning och yrkeskarriär.

Mai Al Anbtawe är en ensamstående mamma som gått mot traditionerna: hon har skilt sig och tagit en doktorsexamen i management. Idag arbetar hon inom familjeföretaget; regionens största producent av sötsaker. Hon använder sin position till att hjälpa hemmafruar att komma i arbete och få en egen inkomst. Mai har sett till att erbjuda transport för arbetarna eftersom många familjer inte vill inte låta kvinnor resa långa sträckor på egen hand och hon planerar att öppna en förskola vid fabriken. När Mai började var 40% av arbetarna kvinnor, idag är siffran 60%.

Varför bestämde du dig för att öppna ett utbildningscenter?

– Jag ville hjälpa kvinnliga arbetare att bli bättre på själva arbetet men också ge dem möjlighet till mer allmän livskunskap. På så sätt kan de lösa sina problem i hemmet och engagera sin partner i valet att yrkesarbeta för att undvika att bli förkastade.

Vem är din kvinnliga förebild och varför?

– Min mamma som är hemmafru utan högre utbildning. Hon respekterar samhällets traditioner och håller sig i bakgrunden men har samtidigt varit involverad i alla viktiga beslut som min pappa fattat.

ANNONS

Vad krävs för bättre jämställdhet i Jordanien?

– Arbetet med att stärka kvinnor måste börja i hemmet; flickor måste få en möjlighet att välja den utbildning de vill. Vi måste frigöra oss från traditionella roller som påtvingats oss av ett mansdominerat samhälle. Dessutom krävs bättre arbetsvillkor som underlättar för kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden.

Text: Eman Helal

De här artiklarna har producerats genom ett journalistprojekt som drivs av organisationen One World. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen.

Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende. GP har betalt skribenter och fotografer precis som sker med vanligt frilansmaterial.

ANNONS