På Östra Sjukhuset i Göteborg vårdas de patienter så blivit så svårt sjuka i covid-19 att de behöver intensivvård. I Sverige har över 800 fler män dött av sjukdomen, trots att fler kvinnor har drabbats av den. Forskare på Yale universitet har nu listat totalt sex olika teorier kring varför män verkar drabbas hårdare av virussjukdomen.
På Östra Sjukhuset i Göteborg vårdas de patienter så blivit så svårt sjuka i covid-19 att de behöver intensivvård. I Sverige har över 800 fler män dött av sjukdomen, trots att fler kvinnor har drabbats av den. Forskare på Yale universitet har nu listat totalt sex olika teorier kring varför män verkar drabbas hårdare av virussjukdomen. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Forskare: Flera förklaringar till varför män drabbas hårdare av covid-19

I Sverige har över 800 fler män än kvinnor dött efter att ha insjuknat i covid-19. I en artikel i tidskriften Science tar forskare upp flera tänkbara orsaker till varför män tenderar att drabbas hårdare av viruset. En är att mäns immunförsvar försvagas snabbare med åldern.
– Det gör att män, särskilt då äldre män, har svårare att kontrollera virusinfektioner, säger Hans-Gustaf Ljunggren på Karolinska institutet till Vetenskapsradion.

ANNONS
|

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik, som uppdaterades senast under torsdagen, så har har 5 862 män och 5059 kvinnor i Sverige dött i sviterna av covid-19 sedan pandemin bröt ut.

LÄS MER:Vaccinsprutor på väg till Sverige beslagtas av Danmark

Fler män än kvinnor har alltså dött trots att fler kvinnor insjuknat i virussjukdomen. I Sverige har totalt 287 041 kvinnor testat positivt för covid-19. Motsvarande siffra för män är 255 911.

Att män verkar drabbas hårdare av sjukdomen uppmärksammades redan i början av pandemin.

I tidskriften Science tar nu forskarna Takehiro Takahashi och Akiko Iwasaki på Yale universitet i USA upp sex olika teorier kring varför. Enligt deras artikel är risken för män att dö om de insjuknar 1,7 gånger högre än för kvinnor.

ANNONS

LÄS MER:Flera nya besked om coronarestriktioner

Bland annat tror forskarna att skillnader i mäns och kvinnors immunförsvar kan vara en av anledningarna.

Mäns immunförsvar försämras snabbare

Hans-Gustaf Ljunggren är läkare och professor inom infektionsimmunologi vid Karolinska Institutet. I en intervju med Vetenskapsradion med anledning av artikeln tar Ljunggren först upp det faktum att det finns belagda sociala beteendemässiga skillnader mellan män och kvinnor. Men det finns också rent biologiska skillnader, inte minst knutna till immunförsvaret.

LÄS MER:Göteborgs krögare i krismöte efter regeringens besked

Ljunggren berättar att immunförsvaret försämras med åldern för alla, framför allt i 60-årsåldern, men att det hos män generellt sker 5-6 år tidigare.

Men att fler män dör av covid-19 kan inte bara förklaras med att deras immunförsvar försvagas tidigare. Även i lägre åldrar och alla åldersgrupper över 30 år ser man att män är överrepresenterade bland dödsfallen under pandemin, enligt Vetenskapsradion.

Östrogen kan vara faktor

Forskarna tittar därför även på andra biologiska skillnader mellan könen. En av dem skulle kunna vara mängden av könshormonet östrogen.

– I möss har man sett att den här receptorn som SARS-Cov2-viruset binder till kan regleras av könshormonet östrogen. Och mängden östrogen skiljer sig ju åt mellan män och kvinnor och det skulle kunna förklara en skillnad i hur man reagerar på infektionen, säger Hans-Gustaf Ljunggren till Vetenskapsradion.

LÄS MER:Nedgång i Göteborg – men rädsla för bakslag efter ledigheten

ANNONS