Vårdhemmet som attackerades i Stara Krasnianka den 9 mars. Runt 50 personer dog i när ryskstödda styrkor tog sig in i byggnaden och sköt mot ukrainska soldater. En ny FN-rapport lägger en del av ansvaret på det ukrainska försvaret.

FN: Ukraina har använt sig av mänskliga sköldar

I ryskstödda attacken mot vårdhemmet i Stara Krasnianka den 9 mars dog runt 50 personer. Ukraina var tidigt ute med att klandra Ryssland för attacken, men i en ny FN-rapport lägger samfundet en del av skulden på Ukraina och antyder att landets styrkor använde sig av mänskliga sköldar.

ANNONS
|

Två veckor efter Rysslands invasion den 24 februari tog sig ryskstödda styrkor in på vårdhemmet i Stara Krasnianka i östra Luhansk där ukrainska soldater befann sig på grund av dess strategiska position. Hur många av de 71 funktionshindrade patienter som avled under drabbningen är oklart, men enligt uppgifter överlevde 22 personer.

Ukrainska myndigheter anklagade de ryskstödda trupperna för att ha dödat runt 50 sårbara personer i en oprovocerad attack.

I en rapport, publicerad den 29 juni, ger Förenta nationerna dock en annan bild av händelsen och skriver att de ukrainska styrkorna bär en del av ansvaret för katastrofen.

ANNONS

Utan att direkt peka ut de någon av sidorna för krigsbrott skriver man att både ryska och ukrainska styrkor, vid tillfällen, inte tagit hänsyn till civilas säkerhet i linje med krigets lagar (IHL). Dessutom ser man med oro på användningen av mänskliga sköldar, vilket uttryckligen förbjuds i Genève konventionen.

Kritik från USA

Som ett ”emblematiskt” exempel ger man drabbningen i Stara Krasnianka. Innan de ukrainska soldaterna tog sig in i byggnaden vädjade vårdhemmets ledning till myndigheterna att evakuera patienterna och personalen, i samband med att stridigheterna närmade sig. Detta var dock inte möjligt då ukrainsk militär hade minerat området.

När de ukrainska soldaterna sedan tog sig in i vårdhemmet och stred mot de ryskstödda styrkorna i tre dagar, var personalen och patienterna utan vatten och elektricitet.

Inte bara FN har kritiserat Ukrainas agerande mellan den 7 och 11 mars. David Crane, en tidigare anställd på USA:s försvarsdepartement som har varit delaktig i flera utredningar om krigsbrott, menar att de ukrainska styrkorna kan ha brutit mot lagar om beväpnad konflikt.

– Saken är att civila inte kan bli medvetna mål, punkt, sade han till AP och tillade:

– Ukrainarna placerade dessa personer i en dödszon. Och det får man inte göra.

ANNONS

Ukrainas åklagarmyndighet har inte direkt besvarat FN-rapporten, men uppger att man tittar på om ukrainska soldater befann sig i hemmet.

LÄS MER:Ryssland uppges flytta reserver till gränsen

LÄS MER:Kritiserade invasionen – får sju års fängelse

ANNONS