Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maliska soldater. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Maliska soldater. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild. Bild: AP/TT

FN: Malistyrkor har begått krigsbrott

Malis militär har begått krigsbrott – och jihadistgrupper som härjar i det västafrikanska landet har gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.
Det slår FN-utredare fast i en rapport.

Skrivelsen omfattar 338 sidor och har sammanställts av Internationella utredningskommissionen för Mali, som leds av den svenska diplomaten Lena Sundh.

"Kommissionen har skälig anledning att tro att de maliska försvars- och säkerhetsstyrkorna har begått krigsbrott, däribland dödligt våld mot civila och andra icke-stridande misstänkta för samröre eller samarbete med väpnade extremistgrupper", lyder ett stycke i rapporten, som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

"Kommissionen anser att väpnade extremistgrupper har begått brott mot mänskligheten och krigsbrott", fortsätter rapporten, och nämner bland annat mord, lemlästning, våldtäkt och andra attacker mot hjälporganisationer och FN:s fredsstyrka Minusma.

Konflikten i det kustlösa Mali bröt ut 2012, då tuaregseparatister inledde ett gerillakrig i norra delen av landet. Snart togs upproret över av jihadistgrupper, varpå den tidigare kolonialmakten Frankrike 2013 skickade in styrkor.

Den franska insatsen skingrade jihadisterna, som dock snart dök upp igen i det inre av landet. Konflikten, som dödat tusentals och tvingat hundratusentals på flykt, har sedermera spillt över på grannländerna Burkina Faso och Niger.