Flera skjutna till döds i Tyskland – utreds som terrordåd

Nio personer dödades efter två skottlossningar mot vattenpipskaféer i tyska staden Hanau. En misstänkt gärningsman hittades senare död i en lägenhet, tillsammans med sin mamma. Enligt en talesperson för åklagaren finns tecken på ett främlingsfientligt, högerextremt motiv, och dådet utreds nu som terrorbrott.

ANNONS
|

Två skottlossningar ägde sent på onsdagskvällen rum i den tyska staden Hanau, strax öster om Frankfurt. Den regionala nyhetssajten Hessenchau skriver att två skottdåd skett vid olika vattenpipskaféer.

Den första skjutningen inträffade vid 22-tiden på ett shisha-kafé, där gästerna kan röka vattenpipa, i centrala Hanau. Därefter ska gärningsmannen ha begett sig vidare till stadsdelen Kesselstadt där ytterligare skott har avlossats mot ett shisha-kafé.

Sammanlagt har minst elva personer dödats, uppger polisen. En av personerna ska vara gärningsmannen.

– Offren är människor som vi har känt i flera år, säger barchefen i Kesselstadts son till nyhetsbyrån DPA.

ANNONS

Enligt honom finns två anställda bland offren.

– Vi är alla chockade.

Högerextrema motiv

Tidigt på torsdagsmorgonen hittade polisen den misstänkte gärningsmannen död i sin lägenhet, skriver polisen på Twitter. Dessutom hittades ytterligare en död person på platsen.

Personen har i flera medier uppgetts vara skyttens mamma, vilket också Hessens inrikesminister Peter Beuth säger, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Peter Beuth beskriver dådet som främlingsfientligt.

Dådet utreds som terrorbrott.

Gärningsmannen, ska enligt tyska tidningen Bild, vara identifierad som 43-årige Tobias Rathjen från Hanau.

Han ska ha lämnat erkännanden efter sig, i form av ett brev och en video. Det enligt uppgifter till flera tyska medier, däribland Bild och Hessenschau.

Bild uppger att gärningsmannen ska ha uttryckt högerextrema åsikter i brevet. Uppgifterna har ännu inte bekräftats av polisen.

Vid lunchtid på torsdagen talade Tysklands förbundskansler Angela Merkel till folket.

– Det handlar om ett högerextremistiskt, rasistiskt motiv, om hat mot människor av annat ursprung, annan tro och annat utseende. Rasism är ett gift, hat är ett gift och detta gift existerar i vårt samhälle och har legat bakom alldeles för många brott, säger Angela Merkel.

Riksåklagaren utreder

Tysklands riksåklagare, Generalbundesanwalt, har på grund av omständigheterna tagit över utredningen. En talesperson för åklagaren uppger att det i utredningen finns tecken på ett främlingsfientligt, högerextremt motiv.

ANNONS

Generalbundesanwalts uppgift är att utreda brott mot rikets säkerhet, som terroristbrott och spionage, liksom folkrättsbrott.

Enligt uppgifter till Bild ska den misstänkta gärningsmannen ha haft jaktlicens, och det finns i nuläget inget som tyder på att det ska ha funnits flera gärningsmän.

Arbetet pågår för att identifiera offren, skriver polisen i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

"Måste få chansen att reda ut"

Claus Kaminsky, borgmästare i Hanau, beskriver för Bild natten som "fruktansvärd".

– Det går inte att tänka sig en värre natt. Det här kommer naturligtvis att sysselsätta oss under lång tid och förbli ett sorgligt minne, säger han till Bild.

Kaminsky uppmanar samtidigt om att undvika spekulationer.

– Polisen måste få chansen att reda ut situationen och utreda. Fram till dess bör vi vänta och vara försiktiga, oavsett hur svårt det kan vara, säger han.

Hanau ligger drygt två mil öster om Frankfurt och staden har omkring 90 000 invånare.

ANNONS