Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den belarusiske oppositionsföreträdaren Pavel Severinets finns bland de fängelsedömda aktivisterna. Bilden är från en manifestation i Minsk den 7 juni 2020.
Den belarusiske oppositionsföreträdaren Pavel Severinets finns bland de fängelsedömda aktivisterna. Bilden är från en manifestation i Minsk den 7 juni 2020. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Flera aktivister döms till fängelse i Belarus

Sju oppositionsaktivister i Belarus har dömts till fängelsestraff på mellan fyra och sju år, rapporterar en utsänd journalist från domstolen.

Aktivisterna anklagas för att ha deltagit i "massoroligheter", med syfte på de omfattande protester som bröt ut i landet efter presidentvalet i augusti i fjol som diktatorn Aleksandr Lukasjenko påstod sig ha vunnit med omkring 80 procent av rösterna.

Bland de dömda finns den framträdande oppositionsföreträdaren Pavel Severinets. Han döms för att ha "organiserat massoroligheter" – trots att han suttit häktad under de senaste 11 månaderna och alltså inte kunde delta i höstens stora folkliga protester.

EU och USA har infört sanktioner mot Lukasjenkos regim efter dess hårdhänta svar på protesterna.

Nya sanktioner väntar nu efter att Belarus i söndags grep journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega efter att ha tvingat ned det passagerarflygplan de reste med.