Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kvinnor och barn i lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild från juni 2019. Bild: Baderkhan Ahmad/AP/TT
Kvinnor och barn i lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild från juni 2019. Bild: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Finland uppges hämta medborgare från IS-läger

Finland uppges ha för avsikt att hämta hem alla IS-anknutna finska kvinnor och barn som befinner sig i lägret al-Hol i Syrien.
Personer ska hämtas med ett chartrat flygplan i nästa vecka, enligt uppgifter i finska medier.

Handlingar från utrikesdepartementet som Yle tagit del av visar att en arbetsgrupp har övervägt alla juridiska och praktiska aspekter och kommit fram till att alla som vill återvända till Finland ska få göra det.

Enligt den planen ska ett chartrat flygplan hämta kvinnorna och barnen i nästa vecka, vilket även tidningen Ilta-Sanomat har uppgifter om.

Tidningen har uppgifter om att finska myndigheter länge förberett mottagandet och citerar en chefsläkare som säger sig ha hört att det kan komma att ske innan jul.

"Tyst överenskommelse"

Allt som allt handlar det om 10 kvinnor och 30 barn som hålls i lägren, enligt nyhetsbyrån SPT. De misstänks vara del av familjer som anslutit sig till terrorgruppen IS.

Finlands nytillträdda statsminister Sanna Marin (Socialdemokraterna) har sagt till Yle att hon inte känner till någon särskild myndighetsinsats, men att saken utreds och att det finns förberedelser. I övrigt hänvisar hon till utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) och en "tyst överenskommelse" inom regeringen om hur saken ska hanteras.

Vid en presskonferens säger Haavisto enligt SPT att det inte finns någon konkret plan, men att man förbereder sig för olika scenarier och att det är vanligt myndighetsarbete som inte bedrivs i det offentliga.

– Det är uppenbart att barnens mödrar har handlat fel då de rest till Islamiska staten och tagit sina barn med sig eller fått barn på plats. Trots det utgår vi i vårt samhälle från att barnet är oskyldigt till sina föräldrars handlingar, tillägger han.

Centern går emot

Den finska regeringen, som just har klivit ur en stor kris med en ny statsminister, tycks dock inte vara överens. Centerns ledare Katri Kulmuni säger till tidningen Turun Sanomat att partiet inte kommer att acceptera att alla finländska medborgare i al-Hol tillåts återvända.

Oppositionspartierna i riksdagen har gått fram med en interpellation där de förväntar sig svar från regeringen.