Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En person vid ett äldreboende i Harlem i New York får en vaccinspruta. Bild från januari.
En person vid ett äldreboende i Harlem i New York får en vaccinspruta. Bild från januari. Bild: Yuki Iwamura/AP/TT

Fauci: Krisen är inte över

En tragisk milstolpe är nu bara timmar bort – snart har en halv miljon covidsjuka avlidit i USA.
Smittskyddsexperten Anthony Fauci varnar för att amerikaner kanske måste bära munskydd även ett år framåt.

Utvecklingen går förvisso åt rätt håll: Antalet nya smittade sjunker i USA, liksom antalet nya dödsfall, i takt med att restriktioner och vaccinationer börjar få effekt. Men det är alldeles för tidigt att slappna av, varnar Fauci, som är Vita husets covidrådgivare.

– Vi måste hålla garden uppe. Det finns varianter (av coronaviruset) som smittar lättare, i synnerhet det brittiska, säger han till tv-kanalen Fox News.

Har alla doser i juli

Fauci har gjort en rad intervjuer med mediebolag de senaste dagarna och hans budskap är detsamma: Krisen är inte över, virusvarianter som de som upptäcktes i Storbritannien och Sydafrika kräver stor försiktighet och kan komma att kräva en extra spruta vaccin.

Till mediebolaget CNN säger Fauci att han tror att situationen i landet kommer att vara mer normal i slutet av året, men att det är möjligt att amerikaner fortsatt behöver bära munskydd även nästa år. Men han är nöjd med vaccintakten, i nuläget vaccineras i genomsnitt 1,7 miljoner människor om dagen.

– I juli kommer vi att ha tillräckligt med vaccin. Då har vi fått de 600 miljoner doser vi beställt från två bolag vilket räcker till befolkningen, säger han till Fox News.

– Men det är troligt att vi innan dess kan börja vaccinera människor utanför riskgrupperna.

"Är fruktansvärt"

Den senaste veckan har nästan 68 000 nya fall registrerats dagligen, vilket är en nedgång med 44 procent jämfört med två veckor tidigare, enligt The New York Times sammanställning. Antalet som vårdas på sjukhus med covid-19 har samtidigt halverats på en månad.

Men minskningen till trots kommer USA inom kort att officiellt passera 500 000 döda med covid-19, enligt Johns Hopkins-universitetet – drygt ett år efter att landets första dödsfall rapporterades i februari 2020.

– Det är fruktansvärt. Det är historiskt. Vi har inte sett någonting ens i närheten på mer än 100 år, sedan 1918 års influensapandemi (spanska sjukan), säger Fauci till tv-kanalen NBC.

– Det är förbluffande när du tittar på siffrorna, nästintill otroligt, men det är sant.

Tänder ljus

President Joe Biden ska på måndagskvällen hedra de avlida genom att tala och delta vid en ljusceremoni vid Vita huset. Högtidlighållandet är planerat till midnatt svensk tid. Vid sidan av Biden ska USA:s första dam Jill Biden samt vicepresidentparet Kamala Harris och Doug Emhoff delta.

I USA har totalt drygt 28 miljoner fall av covid-19 bekräftats. Dödssiffran låg under natten till måndagen på 498 900 och drygt 56 000 vårdades på sjukhus, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Globalt närmar sig antalet döda som insjuknat i covid-19 2,5 miljoner. Totalt har 111 miljoner konstaterats smittade med coronaviruset i världen.

Gustav Sjöholm/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Vita husets covidrådgivare, smittskyddsexperten Anthony Fauci.
Vita husets covidrådgivare, smittskyddsexperten Anthony Fauci. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Den första person som rapporterades ha avlidit med covid-19 i USA var en man i Seattle i delstaten Washington. Han dog den 28 februari 2020.

Senare kunde man dock via obduktion bekräfta att två personer i Santa Clara i Kalifornien, som avled den 6 respektive 17 februari i sina hem, hade coronaviruset i kroppen.

De båda personerna i Kalifornien hade inte rest utomlands, utan hade antagligen smittats i samhället på hemmaplan.

Källa: San Francisco Chronicle