Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Fartyg i sjönöd – över tusen personer evakueras

Ett norskt kryssningsfartyg med 1 300 personer ombord har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust.

Räddningshelikoptrarna har gått skytteltrafik under hela natten för att evakuera passagerare från kryssningsfartyget Viking Sky. Fartyget bogseras nu under söndagen i sju knops fart mot Molde, där resten av passagerarna kommer att tas emot. Fartyget kan komma i hamn vid 16-17-tiden, enligt räddningscentralen, uppger VG.

– Det är fortfarande ganska ruff sjö därute och höga vågor, så det kan ta ganska lång tid för skeppet att komma in till land, säger Per Fjeld, vid räddningscentralen HRS till NRK.

Vid halv elvatiden på söndagsmorgonen uppgav NRK att nära 500 av de cirka 1300 passagerarna hade evakuerats. Tre av fyra motorer på fartyget ska fungera igen, och kryssningsfartyget är på väg mot samhället Molde på norska kusten.

17 av passagerarna av dem har förts till sjukhus, varav tre allvarligt skadade.

Ett stort antal personer från räddningstjänsten, polisen och frivilligorganisationer är fortsatt engagerade i evakueringen.

– Utan de frivilliga hade det här varit svårt att genomföra, säger Jan Morten Dale vid Fræna kommun, vid en presskonferens på söndagsmorgonen, enligt TT.

Norsk sjöräddning bekräftar för tidningen VG att fartyget Viking Sky vid tvåtiden på lördagseftermiddagen skickade nödmeddelande och bad om assistans. Detta på grund av motorproblem i hårt väder med vindar på uppemot 20 sekundmeter utanför Norges västkust.

Enligt presstalesmannen Einar Knudsen vid räddningscentralen var evakueringen i full gång sent på lördagskvällen.

Fem helikoptrar går i skytteltrafik. Polisen har upprättat ett mottagningscenter i Brynshallen som de evakuerade förs till.

Tor Andre Franck vid polisen i Møre och Romsdal säger till VG att det har blåst vindar på 38 knop (cirka 20 meter i sekunden) på platsen.

Motorproblem

Fartyget drev tidigare okontrollerat in mot land och flera helikoptrar och fartyg skickades ut för att hjälpa till på platsen, meddelar Räddningscentralen för Sydnorge på Twitter.

Efter en tid lyckades man få igång en av motorerna på fartyget, vilket underlättade läget.

Ytterligare fartyg i nöd

Vid sjutiden på lördagskvällen fick polisen larm om att ytterligare ett fartyg stött på problem i Hustadvika, i samma område som kryssningsfartyget. Skeppet ska vara ett lastfartyg med en besättning på nio personer, rapporterar NRK.

Lastfartyget ska ha fått motorstopp och driver.

Enligt NRK är det oklart om lastfartyget var på väg för att hjälpa kryssningsfartyget.

Enligt tv-kanalen har nio besättningsmännen på lastfartyget fått hoppa överbord för att kunna bli evakuerade från skeppet. Norska myndigheter har kunnat föra alla nio till säkerhet.

LÄS MER: Ytterligare ett norskt fartyg skickar nödanrop

Vittne: Stora vågor och hårt väder

Odd Roar Lange som befinner sig på land i Hustadvika berättade för VG på lördagskvällen att han kunde se Viking Sky från land.

– Skeppet ligger för ankar. Detta är ett väderdrabbat område som har haft många fartygsförlisningar. Det är stora vågor och ganska hårt väder, säger han till tidningen.

Ett annat ögonvittne, Stein Vatten, bedömer att fartyget ligger cirka en kilometer ut från land.

– Det är väldigt grunt där fartyget ligger, säger han till VG.

Det råder hårt väder längs stora delar av den norska kusten med hårda vindar, högt vattenstånd och höga vågor, skriver nyhetsbyrån NTB.

Sjukhustransport

Strax innan halv sju meddelar man från Huvudräddningscentralen i Sydnorge att evakueringen av kryssningsfartyget fortgår och att minst åtta personer är lindrigt skadade. NRK rapporterar att minst tio personer ska ha förts till sjukhus.

Enligt norska public service ska det vid midnatt mellan lördag och söndag vara 166 personer evakuerade från kryssningsfartyget. Sex timmar in i räddningsarbetet är det alltså 1 200 personer kvar att evakuera. Tre av personerna ska vara allvarligt skadade.

De personer som inte behövt uppsöka sjukhus får spendera natten på hotell i Molde. Man har inga uppgifter i nuläget om att någon person ska saknas.

Oklart med svenskar

Det är oklart om det befinner sig några svenskar bland de som evakuerats. Eftersom händelsen äger rum i Norden, är det enligt Utrikesdepartementet Polismyndigheten i Norge som har kontakt med den svenska polisen när det rör svenska medborgare. Och enligt polisen i Sverige har man inte fått in några passagerarlistor från sin norska motpart.

Till VG säger presstalespersonen för Huvudräddningscentralen Borghild Eldøen att det finns passagerare från flera olika länder på båten, men att det främst rör sig om brittiska och amerikanska passagerare.

Passagerare ombord på Viking Sky har lagt upp videos på sociala medier på förödelsen inuti fartyget medan man väntar på evakueringen.

Tänkt att anlända Göteborg i sommar

Det norskflaggade fartyget Viking Sky tillhör rederiet Viking Ocean Cruises. Det har en kapacitet på 930 passagerare och togs i bruk 2017. Enligt övervakningstjänsten Marine Traffic var det på väg söderut mot Stavanger när det fick problem.

Ombord fanns från början 915 passagerare och 458 besättningsmedlemmar, uppger TT.

Fartyget är ett av de skepp som skulle anlänt till Göteborg flest gånger i sommar.

LÄS MER: Het kryssningssäsong väntar i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.