EU:s avgående utrikeschef Federica Mogherini pratar med den tilltänkte efterträdaren Josep Borrell från Spanien. Arkivfoto.
EU:s avgående utrikeschef Federica Mogherini pratar med den tilltänkte efterträdaren Josep Borrell från Spanien. Arkivfoto. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Första resan till Kosovo för ny utrikesbas i EU

En politisk veteran tar över som EU:s utrikesansikte när 72-årige Josep Borrell ersätter Federica Mogherini som utrikeschef. Spanjorens första utlandsresa kommer att gå till Kosovo – som hans egen regering ännu inte erkänt.

ANNONS

Borrell är erfaren som få, var tung statssekreterare i det spanska finansdepartementet på 1980-talet, premiärministerkandidat på 90-talet och talman i EU-parlamentet 2004–07.

Sedan juni i fjol är han utrikesminister i Pedro Sánchez socialistregering – något han nu snart lämnar för att i stället bli ny utrikeschef i EU efter italienska Federica Mogherini.

– Jag vet att det inte är någon lätt uppgift, men jag kommer att göra mitt bästa, konstaterar han inför EU-parlamentets utrikesutskott.

– Vi kommer snart att fira 30-årsjubileet av Berlinmurens fall. Det var frihetens triumf. Men sedan dess har världen förändrats dramatiskt till det värre – mycket värre. Nu har vi handelskrig, klimatförändringar, flyktingkris och instabilitet i vårt närområde, säger Borrell.

ANNONS

Åker till Kosovo

Hans utskottsförhör i EU-parlamentet blev relativt odramatiskt. De frågetecken som funnits kring gamla utredningar av ekonomiska brott avfärdade han utan större problem. Politiskt lovade han att fortsätta på i princip samma linje som tidigare, med ett allvarligt öga på Ryssland och tungt fokus på närområdet i exempelvis Libyen och västra Balkan.

Intressant nog utlovar han sin första utlandsresa till Kosovos huvudstad Pristina. Hans hemland Spanien är annars ett av fem EU-länder som ännu inte accepterat den tidigare serbiska provinsen som ett självständigt land.

– En sak är säker: Kosovo och Serbien måste nå en uppgörelse. Det är viktigt och jag kommer att göra mitt yttersta för att uppfylla det. Om vi som européer inte kan lösa problemen i vår absoluta närhet, hur ska vi då kunna vara en geopolitisk stormakt? säger Borrell.

Hoppas på feminism

Svenska EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S) ser positivt på Borrell och hoppas att han ska medföra mer feminism och ett tyngre fokus på klimatet i EU:s framtida utrikespolitik.

– Han ger ju uttryck för att vara något av "den gamla skolan", både när han startar med att prata om Berlinmuren och att han är lite äldre. Men om han använder sin erfarenhet och sitt intellekt till att få med de här frågorna så tror jag att han kan bli en stark utrikestalesperson, säger Guteland.

ANNONS

Wiktor Nummelin/TT

EU är mitt inne i ett rejält ledarbyte med nya namn på alla de tyngsta posterna från och med i höst. Så här skiftas det:

Ordförande i EU-kommissionen: konservativa tyskan Ursula von der Leyen tar över från konservative luxemburgaren Jean-Claude Juncker från den 1 november.

Permanent rådsordförande: liberale belgaren Charles Michel ersätter konservative polacken Donald Tusk från den 1 december.

EU:s utrikeschef: socialistiske spanjoren Josep Borrell efterträder socialdemokratiska italienskan Federica Mogherini från den 1 november.

EU-parlamentets talman: socialdemokratiske italienaren David Sassoli tog över från konservative italienaren Antonio Tajani den 2 juli.

Europeiska centralbanken: liberal-konservativa fransyskan Christine Lagarde ersätter oberoende italienaren Mario Draghi från den 1 november.

ANNONS