Försenat flyg tvingade passagerarna i karantän

Coronapandemin kan göra att människor hastigt tvingas in i knepiga situationer. Det kan passagerarna på ett australiensiskt inrikesflyg, kanske något bittert, intyga. Ett inrikesflyg i Australien blev så pass försenat att passagerarna tvingades till karantän, efter att nya restriktioner hastigt införts.

ANNONS
|

Virginplanet var på väg från Perth till Brisbane den 23 april när nya restriktioner plötsligt infördes, skriver CNN.

Efter att blott tre personer i Perth smittats med coronaviruset införde delstaten Queensland (där Brisbane ligger) krav på 14 dagars karantän för inresande från Västaustralien (delstaten där Perth är huvudort).

De hastigt införda restriktionerna hade inte varit några problem om planet kommit fram i tid, då de trädde ikraft vid midnatt den 23 april.

LÄS MER:Här är bästa landet att leva i under pandemin

LÄS MER:Malta betalar turister för att besöka landet

Men teknikstrul gjorde att avgången från Perth blev fem timmar försenat och planet landade i Brisbane först klockan ett på morgonen den 24 april.

Flygpassagerarna fick efter landning då höra att de tvingades tillbringa 14 dagar i karantän på ett hotellrum, i stället för att plocka sina resväskor och lämna flygplatsen om planerat.

ANNONS

Resenärerna ska kompenseras ekonomiskt

Flygbolaget Virgin är inte nöjda med delstatens hastiga agerande som satt deras resenärer i kläm.

”Hade Virgin blivit formellt informerade om förändringarna innan avresan så hade vi skjutit på avgången och gett passagerarna möjligheten att stanna i Perth”, skriver en talesperson för flygbolaget i ett mejl till CNN.

Men Queensland såg åtgärderna som befogade för att hindra ytterligare smittspridning.

LÄS MER:Här är världens mest trafikerade flygplatser

– Vi vet att preventiva åtgärder kan vara besvärande, men de är nödvändiga för att skydda Queenslandsborna, säger delstatens hälsochef Jeannette Young till lokal media.

Flygpassagerarna behövde till sist bara spendera tre dagar i karantän, och regeringen i Queensland har lovat att ersätta dem ekonomiskt.

Australien, med drygt 25 miljoner invånare, har haft färre än 30 000 smittofall och endast drygt 900 dödsfall. De hårda gränsrestriktionerna har beskrivits som en framgångsfaktor.

ANNONS