Släktingar vid ett av de omkomna barnen fån skolan i Juyuan.
Släktingar vid ett av de omkomna barnen fån skolan i Juyuan.

Förödelsen i Kina värre än väntat

ANNONS
|

Den kinesiska officiella nyhetsbyrån Xinhua meddelade i går att soldaterna arbetade med att reparera "extremt farliga" sprickor i Zipingku-dammen uppströms den svårt jordskalvsdrabbade staden Dujiangyan, strax norr om Sichuanprovinsens huvudstad Chengdu.

Bosse Lindwall, TV4, hade i går varit i Dujiangyan, där flera skolor rasat samman. Han sade i natt, lokal tid, att han pratat med föräldrar som satt på en skolgård. Under presenningar i ett hörn av skolgården låg döda kroppar och de förtvivlade föräldrarna väntade på besked om sina barn.

- En pappa berättade för mig att han i går kunde prata med sin son, som var fastklämd under rasmassorna. Men i dag hade han inte hört något, sade Bosse Lindwall till mig på mobiltelefon efter att han tagit sig tillbaka till Chengdu.

ANNONS

- Många föräldrar var kritiska mot att man använde stora tunga maskiner i räddningsarbetet. De tyckte att det var farligt när det rörde sig om barn som fastnat, sade Bosse Lindwall.

Skolor har drabbats särskilt svårt, liksom sjukhus. I en skola hade närmare 200 skolbarn grävts fram. De hade sovit middag när jordbävningen inträffade och skolan störtade samman. I en stad befarades en hel generation barn ha dött.

34-åriga Zhang Xiaoyan, gravid i åttonde månaden, hade inte hunnit ut från sin lägenhet i Dujiangyan. Men hon kunde efter femtio timmar grävas fram och hon överlevde. Ytterligare en kvinna räddades strax efter, skrev AP.

Länet Wenchuan ligger bara tre och en halv timmas bilfärd från Chengdu, men har fram till i går varit helt avskuret från omvärlden. Vägar har rasat samman eller är blockerade av stenblock och jordskred. Inte heller telefonförbindelserna har fungerat. Men räddningsmanskap når nu stad efter stad i Sichuanprovinsen.

- En del städer har i praktiken inte några hus kvar. Där har allt rasat samman, sade Wang Yi, polischef, som i går kom fram till Wenchuan.

I Yingxiu med 10 000 invånare hade bara 2 300 överlevt måndagens jordskalv. Och av dem var hälften svårt skadade, rapporterade statliga medier.

ANNONS

- Det är bråttom att få in sjukvårdspersonal, mediciner, mat och dricksvatten, sade He Biao, vid regeringen i Aba-prefekturen, där det svårt drabbade Wenchuan ligger.

Jonas Hofgren, 27, som studerar i Chengdu, sade när jag i går vid midnatt lokal tid talade med honom i mobiltelefon, att folk i staden fortfarande sov ute i parker och på gator. Flera efterskalv har känts av i Chengdu och i går ombads gästerna i ett högt hotell att flytta till våningar längre ner. Annars tyckte Jonas Hofgren att det i tiomiljonerstaden Chengdu, som inte drabbats lika svårt som andra städer, på många håll började återgå till det normala.

- Det har varit svårt att få tag på dricksvatten bland annat, men i dag såg jag varubilar och det verkar som om affärerna börjar fylla på, sade han.

Det ihärdiga regnandet hade i går upphört och det var varmare, positivt för alla som tvingades sova ute. Det gjorde det också lättare att få fram transporter i katastrofområdet. Men grävskopor saknades på många håll. Och anhöriga och räddningsmanskap söker genom rasmassorna för hand.

Det officiella dödstalet var i går 14 866, men väntades stiga dramatiskt.

Oro fanns också för att skador inträffat vid De tre ravinernas damm, men enligt statliga medier är den dammen - som beskrivs som världens största vattenkraftverk och som ligger 76 mil från skalvets epicentrum - oskadd.

ANNONS

G ruvor, kemiska fabriker, olje- och gaskällor i regionen hade redan i förrgår fått order att stänga.

Kina har enligt experter en bra organisation och en god civil beredskap. Att Kina därför tackade nej till utländska räddningsexperter, men sade ja till pengar och förnödenheter, har därför inte förvånat.

ANNONS