Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump talade i Tulsa, ett möte som han och hans kampanjstab själva byggt upp förväntningarna för under de senaste veckorna. Bild: Ian Maule
Trump talade i Tulsa, ett möte som han och hans kampanjstab själva byggt upp förväntningarna för under de senaste veckorna. Bild: Ian Maule

Färre än väntat på Donald Trumps tal i Tulsa

Färre deltog än förväntat – men det blev ändå ett massmöte. Donald Trumps kampanjstart väcker starka reaktioner.
Hans besked att färre skall testas för covid-19 kallas ett skämt av medarbetarna.

Donald Trump och hans kampanjstab höjde själva förväntningarna i flera veckor inför inomhusmötet i Tulsa i Oklahoma. Arenan tar mellan 17 000-19 000 besökare, beroende på hur arrangemangen utformas, och en miljon intresseanmälningar har rapporterats från kampanjen. 100 000 skulle, enligt dessa uppgifter, vilja delta personligen.

Av det skälet fanns också en utomhusscen där 40 000 människor, som inte fick plats inomhus, skulle kunna se presidenten på storbild men också vid ett kort framträdande. Den platsen lockade dock bara ett fåtal, av bilderna från flera tv-bolag att döma, och utomhusarrangemanget ställdes in.

LÄS MER: Färre än väntat vid Trumpmöte

Hade köat i flera dagar

Många hade köat i flera dagar för att få bra platser men när Donald Trump kom upp på scenen var det långt ifrån fullsatt. Kamerorna panorerade över stora tomma läktarsektioner och en uppskattning är att drygt 10 000 var närvarande och att de satt tätt tillsammans med plakat med texten ”Make America great again”. Trump kallade dem för ”krigare” som trotsat alla varningar om att viruset lättare sprids i stora folksamlingar.

Trump skyllde på medierna och på ”dåliga människor därute” som skrämt människor från att komma. En mindre demonstration upplöstes av polisen ett par kvarter bort från arenan, men inga allvarliga sammandrabbningar rapporterades.

Det är mindre viktigt hur många som faktiskt kom till arenan, 10 000 är många mitt under coronapandemin med hastig spridning av bekräftade fall i Oklahoma.

Hävdade att det var ett skämt

Presidenten sade att ökningen har att göra med att testningen är mer omfattande och han sade att många kommer med i statistiken av bara farten i det som han omväxlande kallade viruset och influensan. Han sade att han bett att testningen – som ökat de senaste veckorna – skall minskas.

– Jag har sagt till att testningen skall saktas ned, saktas ned, sade han.

LÄS MER: Trump om Boltonbok: Det kommer stå honom dyrt

Talespersoner för Vita huset förklarade sedan att Donald Trump bara skämtat och att det inte skulle tas på allvar.

Trump talade i över en timma och fyrtio minuter och förde vid ett tillfälle ett glas vatten till munnen och sade, utan att förklara närmare:

– De gav mig en annan sjukdom.

Trump nämnde även Sverige

Han nämnde även Sverige , utan att gå in på några detaljer, och sade att svenskarna har det svårt under pandemin. Han anspelade på flockimmuniteten, som nämnts, med ordet ”flocken.”

LÄS MER: Trump gav sig på Sverige – igen

Tidningen Wall Street Journal publicerade häromdagen en uppmärksammad artikel om hur äldre dött inom äldreomsorgen och om hur äldre inte fått sjukhusvård utan hur läkare – efter telefonsamtal från äldreboenden – i stället ordinerat palliativ vård i livets slutskede.

Trump sade att det finns minst nitton olika ord för covid-19 och påminde därmed om alla de benämningar som finns på nätet där alla anspelar negativt på människor med asiatisk bakgrund. Trump har själv tidigare kallat det ”Kinaviruset”.

– Ni skall vara glada över att jag är er president, ropade han till de jublande i arenan.

Kallar Biden för ”Sömnige Joe”

Den röda tråden i Trumps tal var lag och ordning, rätt för alla amerikaner att bära vapen, en ny lag med ett års fängelse för flaggbränning och kampen mot vänsterextremism. Till de extrema räknas demokraterna och Trump hävdade att Joe Biden – som har ett starkt stöd av svarta – i realiteten har sålt ut svartas intressen genom bland annat export av amerikanska arbetstillfällen.

– Jag har gjort mer för svarta under fyra år än vad Joe Biden har gjort under 47 år, sade han.

Trump kallar genomgående Joe Biden för ”Sömnige Joe.”

Joe Bidens kampanj kommenterade direkt efter talet att Trumps framträdande visar varför han måste besegras i höstens val.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.