Danmarks premiärminister Mette Frederiksen. Arkivbild.
Danmarks premiärminister Mette Frederiksen. Arkivbild. Bild: Philip Davali/AP/TT

Experter avrådde från en stängning av Danmark

Sju timmar innan statsminister Mette Frederiksen meddelade den stora nedstängningen i Danmark avrådde Sundhedsstyrelsens direktör från en sådan. Uppgifterna spär på spekulationerna om att statsministern farit med osanning.

ANNONS

När Mette Frederiksen i mars kom med beskedet om att all icke nödvändig verksamhet skulle stängas för att bromsa coronavirusets spridning uppgav hon att beslutet fattats på rekommendation av myndigheterna. Nedstängningen gällde bland annat förskolor och skolor.

Men hennes uppgift verkar inte stämma. Ett tidigare okänt mejl visar att Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm direkt avrådde från en stängning av skolor och förskolor, avslöjar danska BT. Han skrev i mejlet att barn inte "väntades bidra till smittspridningen i betydlig omfattning".

"Vi kan inte av hälsoskäl rekommendera ett sådant initiativ i nuvarande situation", skrev han till regeringen efter att han diskuterat saken med Kåre Mølbak, chef vid smittskyddsorganet Statens serum institut (SSI). I mejlet avråder Søren Brostrøm regeringen från att genomföra ytterligare åtgärder än de som redan införts, fram till att hälsomyndigheterna bedömt att det är lämpligt.

ANNONS

Spekulationer

Det är första gången konkreta uppgifter kommit fram om att regeringen direkt avråddes från nedstängningen, men redan tidigare har medier rapporterat om att varken Sundhedsstyrelsen eller beredskapsmyndigheten Den Nationale Operative Stab legat bakom rekommendationerna som Frederiksen nämnt.

– Det är svårt att se att Mette Frederiksens uttalande om att nedstängningen skedde på myndigheternas rekommendation skulle stämma. Den verkar inte ha någon grund i rekommendationerna, säger Sten Bønsing, professor i administrativ rätt vid Aalborgs universitet, till BT.

"Löpande råd"

Mette Frederiksen uppgav i juni att hon löpande fått råd från en bred myndighetsgrupp, bland annat Sundhedsstyrelsen, Den Nationale Operative Stab och Statens Serum Institut. Hon har dock inte svarat direkt på frågor kring vem som ska ha rekommenderat nedstängningen. Hon har inte heller kommenterar dagens nya uppgifter, utan hänvisar till uttalandena som gjordes i juni.

Nu kräver flera partier svar.

– Det är helt avgörande att vi som stödparti, som har stöttat och står för besluten, känner till grunden för besluten. Vem har rekommenderat det? Är det bara något som Mette har hittat på? Är det något som Martin Rossen (Frederiksens stabschef) har hittat på? säger Radikale Venstres Stinus Lindgreen.

210 miljoner per dag

Danska skolor och förskolor öppnade igen i april. Beslutet ledde enligt SSI inte till ökad virusspridning. Nedstängningen kostade det danska samhället 210 miljoner danska kronor, motsvarande 290 miljoner svenska kronor, per dag, enligt en grupp ekonomiska experter. Skolor hölls stängda i 22 arbetsdagar.

ANNONS

En oberoende expertgrupp har inlett en granskning kring de beslut som fattats kring nedstängningen i Danmark. Resultatet väntas presenteras i januari 2021.

Fakta: Nedstängningen i Danmark

Den 11 mars i år meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen att alla skolor, förskolor och universitet skulle stängas för att bromsa spridningen av coronaviruset. Stängningen skulle inledningsvis gälla i två veckor men förlängdes sedan till den 13 april.

Dessutom uppmanades offentligt anställda som inte hade samhällskritiska funktioner att jobba hemifrån, precis som privatanställda i möjligaste mål.

Den 17 mars meddelades ett förbud för folksamlingar på fler än tio personer på offentliga platser. Dessutom stängdes bland annat nattklubbar, gym, frisersalonger och solarier och restauranger förbjöds att servera gäster på plats.

Från mitten av april började en gradvis öppning av samhället då de yngsta barnen fick återvända till skolor och förskolor. I maj öppnade butiker, restauranger och skolor för de äldre barnen.

I juni höjdes gränsen för folksamlingar i Danmark från tio till 50 personer och från början av juli får nu max 100 personer samlas.

Gränserna som stängts för att stävja virusets spridning har öppnat för resenärer från en del europeiska länder, däribland för svenskar bosatta i vissa län.

Statsminister Mette Frederiksen har flera gånger sagt att det är viktigt att samhället öppnas gradvis och kontrollerat.

ANNONS