Experten om döda ryssarna: ”Lever på nåder av Kreml”

Hittills har åtta rika ryska affärsmän dött i år under mystiska omständigheter. Enligt Ryssland rör sig sex av dödsfallen om självmord. Men svenska experter tror snarare att det kan röra sig om mord utförda av den ryska säkerhetstjänsten.
– Alla lever på nåder av Kreml, säger Vilhelm Konnander.

ANNONS
|

I torsdags kom nyheten om att Ravil Maganov, ordförande för Rysslands näst största oljeproducent Lukoil, dött efter att han fallit från ett sjukhusfönster i Moskva.

Han blev den åttonde rika affärsmannen som dött i Ryssland i år – och den sjätte som påstås ha tagit sitt eget liv. Av de övriga två ska en ha mördats av sin fru, som sedan tog sitt eget liv, och den andra ska ha omkommit i en fallolycka.

LÄS MER:Sjunde ryska mångmiljonären hittad död i sitt hem

Men Anders Åslund, senior fellow på tankesmedjan Frivärld och specialist på politisk ekonomi i Ryssland, Ukraina och Östeuropa, tror snarare att dödsfallen kan kopplas till Kreml.

ANNONS

”Det förefaller som om alla dessa dödsfall är mord utförda av de ryska säkerhetstjänsterna”, skriver Anders Åslund i ett mejl till GP.

”Detta är rent stalinistiska metoder, mord både i Ryssland och utomlands också av deras familjer”, skriver Anders Åslund.

Och Vilhelm Konnander, säkerhetsrådgivare och Rysslandskännare, säger att folk som kastas ut genom fönster är rent av ”signaturmord” från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

– Det är så de alltid har gjort. Och det görs för att visa att det är de som gjort det och för att varna andra, säger Vilhelm Konnander.

Han menar att de ryska affärsmännen som dött går att dela in i två kategorier. Den ena är människor som har kopplingar till penningtvätt, ofta i samröre med den ryska maffian. Den andra kategorin är högt uppsatta chefer, som till exempel Maganov, som man anser har blivit ”besvärliga” och som mördas för att markera en gräns.

Men för att ytterligare förstå varför dödsfallen gett upphov till spekulationer både i Ryssland och utlandet måste man förstå den ryska gas- och energihandeln i landet.

Ravil Maganov var ordförande för Rysslands näst största oljeproducent Lukoil.
Ravil Maganov var ordförande för Rysslands näst största oljeproducent Lukoil. Bild: Seth Wenig

En kamp om pengar

Ryssland är en av världens ledande energi- och gasexportörer och ägande eller kontroll över sektorn är mycket lukrativt. Här är Gazprom inte bara Rysslands största bolag utan producerar runt elva procent av världens naturgas. Men de västerländska sanktionerna innebär nu att en bunt personer slåss om mindre pengar.

ANNONS

– Man har även haft problem med utvinning och leverans då man inte har investerat i underhållet av det. Så nu har man problem med att få ut oljan och gasen ur marken, säger Vilhelm Konnander.

Konnander säger att under de senaste åren har det varit närmast en huggsexa bland Putins närmaste män att komma åt gas- och oljeföretagens tillgångar.

Den 30 juni skulle Gazprom ha haft sin största aktieutdelning i bolagets historia. Men aktieutdelningen ställdes in av styrelsen, vilket Konnander tror berodde på att Kreml motsatte sig det.

– Det skulle vara ett guldregn för aktieägarna. Sen skyller man på att de behöver återinvestera pengarna i stället på grund av ”specialoperationen” och sanktionerna.

Styrelsens liberala frontekonom arresterades och utländska investerare kastades ut. I stället valdes den före detta KGB-agenten Nikolai Patrusjevs son, Dmitrij Patrusjev, in i styrelsen.

Vilhelm Konnander, säkerhetsrådgivare och Rysslandskännare.
Vilhelm Konnander, säkerhetsrådgivare och Rysslandskännare. Bild: Privat

Enligt Vilhelm Konnander visar allt detta på en kamp om resurser och kontroll, men framför allt hur säkerhetsstrukturerna tar allt större del av makten och kakan.

– Strukturen är sjukdomen. Att folk mördas till höger och vänster är symtomen, säger Vilhelm Konnander och fortsätter:

– Vi talar om en diktatur, som befinner sig i krig. Och då lever alla på nåder av Kreml och säkerhetsstrukturerna.

ANNONS

Expert: Mord kan ha ”godkänts” av Putin

Konnander, som själv menar att mycket tyder på att det rör sig om mord utförda av den ryska säkerhetstjänsten, säger att det i så fall inte är troligt att det har skett bakom Putins rygg – utan snarare tvärt om.

– När det gäller sådana här dödsfall måste Putin på något sätt ha medgivit det. Kanske inte explicit. Men han har iallafall inte motsatt sig det.

Konnander säger att Putin sitter som en ”gudfader och reglerar spelet i landet”. Han blir närmast en skiljedomare mellan olika politiska och ekonomiska intressen som beslutar om utfall.

– Det är så maffiabossar agerar. De ger aldrig en uttrycklig order om att någon ska elimineras, utan de antyder det. Om en person har fallit i onåd eller sticker upp, måste makten markera.

I framtiden kan vi vänta oss att fortsätta se dessa mer eller mindre öppna maktstrider om tillgångar och om pengar, enligt Vilhelm Konnander.

– Alla måste gå med på att bli berövade sina tillgångar. Som i gamla feodala samhällen är det bara något du har lånat tillfälligt. Men när makten behöver tillbaka lånen så är det bara att lämna tillbaka dem.

I praktiken sker det ofta förhandlingar med oligarkerna för att Kreml ska få som de vill. Men samtidigt är det tydligt vem som bestämmer.

ANNONS

– Det är avskräckning. De ska veta sin plats. Om folk från säkerhetsstrukturerna kommer och berövar dem på deras tillgångar ska de vara tysta och tåla det.

Just nu är Ryssland under västvärldens lupp, vilket gör att dödsfallen uppmärksammas mer än vad de kanske annars hade gjort. De högst profilerade affärsmännen hade kanske registrerats på nyhetsradarn, men de flesta av dödsannonserna hade knappt ens blivit notiser.

– Om vi lägger i hop det här pusslet har vi maktmedel mot Moskva, vi kan se och påverka hur Ryssland använder energivapnet om vi bara följer upp mord och intriger, tillgångar och strukturer. Men det följs inte särskilt noga i väst och övergripande kompetens är sällsynt.

LÄS MER:Rysk oljetopp död – föll från sjukhusfönster

LÄS MER:Sjunde ryska mångmiljonären hittad död i sitt hem

LÄS MER:Dödsfall bland oligarker: "Ingen slump"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS