Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Experten: Alla kan smittas

Dödsantalet efter coronavirusutbrottet i Kina har passerat 100 och ett fall av smitta mellan människor har nu konstaterats i Europa. Över 4 000 har nu smittats och viruset sprider sig snabbare än väntat.
– Det är antagligen så att ingen i världen har någon immunitet, säger virologen Andy Pekosz.

Virusutbrottet i Kina fortsätter. 1 300 nya fall har bekräftats sedan måndagen, vilket innebär att omkring 4 000 personer smittats. Antalet döda har stigit från 81 till 106, uppger kinesiska myndigheter.

En drabbad person i Tyskland har fått viruset av en annan människa, uppger myndigheter enligt tyska medier. Det kan därmed vara ett av de första fallen av smittspridning mellan människor i Europa.

LÄS MER: Julia var på väg att fastna i karantän i Kina efter coronalarmet

Spridningen är snabbare än vad forskarna har räknat med, berättar Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid Johns Hopkins University i amerikanska Baltimore, för TT.

– Det gör det väldigt svårt att begränsa, säger han.

Han förklarar att säsongsinfluensan också orsakar mycket sjukdom i befolkningen, men eftersom den dyker upp varje år är en viss del av befolkningen immun mot sjukdomen.

Coronaviruset är svårare att stå emot.

– I den här situationen så är det antagligen så att ingen i världen har någon immunitet. Antalet fall i ett enskilt land kan bli enormt, eftersom vi alla är mottagliga, säger Andy Pekosz.

En vårdanställd i skyddsutrustning på en gata i Wuhan. Bild: Chinatopix/AP/TT

Fakta: Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-ncov. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett antal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Uppgifter: Smittar utan symptom

Uppgifter från kinesiska forskare säger att viruset kan smitta redan innan det uppstått symptom. Det har Världshälsoorganisationen (WHO) i en färsk rapport dock inte kunnat bekräfta, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Detaljerad epidemiologisk information från fler människor som smittats behövs för att avgöra infektionsperioden för 2019-ncov, framför allt om överföring kan ske från symptomfria individer eller under inkubationstiden", skriver WHO.

Enligt Pekosz kan den frågan vara avgörande för om det går att få stopp på spridningen.

– Om det stämmer blir det extremt svårt att begränsa epidemin. Det är en sak att försöka att hitta folk med symptom, och införa karantän och begränsa flygresandet för dem. Men det är en helt annan sak om folk som inte visar symptom också kan sprida viruset.

Vore det förvånande om det stämmer?

– Med liknande virus, som sars och mers, är spridningen mycket mer kopplad till att patienten visar symptom. Så det skulle vara en överraskning om det här viruset kunde spridas innan symptom uppstår, säger han.

LÄS MER: Två fall av coronaviruset i Macao – där Amanda från Göteborg jobbar

Försöker ta fram vaccin

Andy Pekosz säger att forskare nu fokuserar på att ta reda på mer om spridningen av viruset. Företag har nu också börjat försöka att ta fram vaccin mot coronaviruset, och se vilka läkemedel som kan bita på det.

– Jag förväntar mig att vi går vidare med tester på människor ganska snart. Jag tror också att när det blir lite varmare så blir det svårare för viruset att spridas från person till person.

Andy Pekosz hoppas att det här virusutbrottet innebär ett stopp för den typ av marknader där levande djur finns, som fallet i Wuhan, som antas vara platsen där viruset började spridas.

– De innebär gränssnittet som tillåter virus att föras över från djur till människor. Det har hänt så pass många gånger nu att vi måste förstå att det måste få ett stopp, säger han.

Kina stänger skolorna

De flesta dödsfallen har skett i provinsen Hubei, och offren är genomgående äldre eller personer som redan tidigare varit sjuka. På måndagen bekräftades att en 50-årig man i Peking dött i smittan – det första dödsfallet att registreras i Kinas huvudstad.

Kina har meddelat att terminsstarten för skolor och universitet kommer att skjutas upp. Elever och studenter är för tillfället på lov över det kinesiska nyåret. Utbildningsdepartementet har inte satt något nytt datum för när terminen ska starta.

Peking har också utfärdat en uppmaning till landets invånare att skjuta upp planerade resor utomlands för att minska risken för ökad spridning i världen. Kinesiska medborgare gjorde närmare 150 miljoner resor utomlands under 2018, rapporterade den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i fjol.

Samtidigt har Tyskland fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset. Det rör sig om en person i Bayern, som övervakas och får vård på en isolerad avdelning.

I Thailand rapporteras sex nya fall ha upptäckts hos personer som anlänt från Kina vilket innebär att det nu finns totalt 14 bekräftade fall i landet. Den thailändska smittskyddsmyndigheten ska nu börja kontrollera samtliga resenärer från Kina.

– Det viktiga är att de fall som identifierats utanför Kina alla lyckats isoleras, vilket innebär att vi antagligen inte sett spridning från person till person utanför Fastlandskina. Det är något väldigt positivt vi tar med oss. Det betyder att ansträngningarna att identifiera och isolera individer som lämnar Kina varit ganska framgångsrika. Om du ser spridning utanför Kina så blir det mycket större risk för individer i andra länder, säger Andy Pekosz.

LÄS MER: Så förbereds Västra Götaland för det nya coronaviruset

Chinas premiärminister Li Keqiang besökte ett sjukhus i Wuhan på måndagen. Bild: Li Tao/Nya Kina/AP/TT