Thai Raksa Charts ledare Preechapol Pongpanich när han anländer till domstolen.
Thai Raksa Charts ledare Preechapol Pongpanich när han anländer till domstolen.

Ex-prinsessans parti upplöses: "Deprimerande"

Det thailändska partiet Thai Raksa Chart lanserade en ex-prinsessa som premiärministerkandidat. Det gick sådär. Nu upplöser landets författningsdomstol hela partiet.

ANNONS
|

Det tog bara tre dagar för Thailands valkommission att diskvalificera den före detta prinsessan Ubolratana Rajakanyas kandidatur. Därefter bad man landets författningsdomstol att upplösa partiet hon ställt upp för – och nu är det ett faktum.

- Domstolen har beordrat att partiet upplöses, säger domaren Taweekiet Meenakanit.

Thai Raksa Chart är lojalt med den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som lever i exil. Nu förbjuds medlemmarna i partiets styrelse att hålla på med politik i tio år framåt.

ANNONS

De nio domarna var eniga när de slog fast att Ubolratana Rajakanyas kandidatur var "en fientlig handling mot den konstitutionella monarkin".

- Monarkin står höjd ovanför politiken, och för att behålla den politiska neutraliteten kan kungen, drottningen och prinsessor aldrig utöva politiska rättigheter, säger Taweekiet Meenakanit.

Ex-prinsessan själv, som för närvarande befinner sig i Tyskland, har tagit till sociala medier för att uttrycka sina känslor efter upplösningen av Thai Raksa Chart.

"Det är en väldigt ledsam och deprimerande historia", skriver hon i en kommentar till en följare på Instagram.

Thailands kungligheter brukar hålla sig borta från politiken. Men det stoppade inte Ubolratana Rajakanya, syster till kung Maha Vajiralongkorn. I början av februari meddelade 67-åringen – som avsade sig sin prinsesstitel 1972 – att hon skulle ställa upp i det kommande valet, det första som hålls i Thailand sedan militärkuppen 2014. Hon utmanade därmed den sittande premiärministern och juntaledaren Prayut Chan-O-Cha.

Nyheten fick många i den thailändska maktsfären att gå i taket. I ett skarpt formulerat uttalande sade kung Maha Vajiralongkorn att hans storasyster betett sig mycket olämpligt, och kort därefter ratades hon av valkommissionen.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Ubolratana Rajakanya

Ubolratana Rajakanya föddes i Schweiz 1951, där hennes far kung Bhumibol Adulyadej, studerade. Senare samma år flyttade familjen tillbaka till Thailand. Året därpå föddes hennes bror, den nuvarande kungen Maha Vajiralongkorn.

I slutet av 1960-talet flyttade Ubolratana Rajakanya till USA för att studera vid universitetet Massachusetts Institute of Technology. 1972 gifte hon sig med kurskamraten Peter Jensen och bestämde sig för att stanna i USA. Giftermålet innebar att hon måste avsäga sig sin kungatitel.

Efter att endast ha gjort sporadiska besök i sitt hemland började hon dyka upp mer frekvent i Thailand i början av 1990-talet. Hon återfick inte sina fulla privilegier som kunglighet, men behandlas som en fullvärdig prinsessa.

Källa: Reuters

Fakta: Militärjuntan i Thailand

Militären tog makten i Thailand i en kupp den 22 maj 2014 efter mer än ett halvårs våldsamma protester i landet. Premiärministern Yingluck Shinawatra avsattes och senaten upplöstes.

Samtidigt infördes ett strikt förbud mot politiska aktiviteter. Shinawatras bror, Thaksin Shinawatra, har även han varit premiärminister i landet, men avsattes 2006 och har gått i landsflykt för att undslippa fängelse.

Landet har sedan kuppen 2014 styrts av juntan NCPO (Nationella rådet för fred och ordning) med generalen Prayut Chan-O-Cha i spetsen. Juntan tog kontroll över landets etermediebolag, införde nya lagar som kringskar grundläggande rättigheter och fick bland annat stöd från den dåvarande kungen Bhumibol Adulyadej.

Ett år senare infördes en lag som gav en stor del av den verkställande makten i Thailand till Prayut Chan-O-Cha, som dessutom erhöll immunitet. I och med den fick säkerhetsstyrkorna också lov att fängsla människor utan rättslig prövning. Mängder av människor har fängslats, försvunnit eller lever i exil.

ANNONS