Rysslands president Vladimir Putin hör till en av alla de ryssar som fått sanktioner mot sig med anledning av invasionen av Ukraina. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin hör till en av alla de ryssar som fått sanktioner mot sig med anledning av invasionen av Ukraina. Arkivbild. Bild: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Europol i insats mot ryssar på sanktionslista

ANNONS

Europol har inlett en insats med sikte på tillgångar hos ryska medborgare och företag som är föremål för sanktioner efter invasionen av Ukraina.

Operation "Oscar" blir ett samarbete med EU:s medlemsländer, EU-myndigheten Eurojust och EU:s gränsbyrå Frontex, med syfte att underlätta för informationsutbyte och bidra med operativt stöd i ett antal ekonomiska utredningar om kriminella tillgångar och kringgående av EU:s sanktioner kopplat till den ryska attacken, enligt ett uttalande från Europol.

Insatsen ska pågå under minst ett år och omfattar ett antal olika utredningar.

Europol kommer även bidra med utredningshjälp, forensisk och teknisk expertis och ekonomiskt stöd till relevanta nationella myndigheter.

ANNONS

Frontex "kommer bidra genom att stärka granskningen av personer som korsar EU:s yttre gränser och som är föremål för sanktioner", och Eurojust kommer "hjälpa till med utbyte av strategisk och operativ information, erbjuda juridiskt stöd samt stödja och stärka samarbetet mellan nationella utredande och rättsvårdande myndigheter".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS