EU stämmer Astra Zeneca

EU stämmer Astra Zeneca på grund av bristerna i företagets vaccinleveranser, rapporterar flera nyhetsbyråer.
– Vissa villkor i kontraktet har inte respekterats, säger en talesperson till Reuters.

ANNONS
|

EU-kommissionen stämmer Astra Zeneca på grund av problemen som omgärdat leveranserna av deras covid-19-vaccin. Det rapporterade nyhetsbyrån AFP via Twitter på måndagseftermiddagen.

Enligt kontraktet ska EU få 300 miljoner vaccindoser från Astra Zeneca senast den 30 juni, men i mitten av mars var prognosen att endast en tredjedel kommer att levereras.

Stämningen handlar dels om att Astra Zeneca inte levt upp till leveransavtalet man slutit med EU, dels om att företaget saknat en pålitlig leveransplan.

LÄS MER:Nytt dödsfall efter Astra-vaccination

Astra: Grundlösa anklagelser

Frågan ska ha lyfts på ett möte med medlemsländernas EU-ambassadörer i onsdags och fått stöd från en majoritet av deltagarna.

– Vissa villkor i kontraktet har inte respekterats och företaget har inte kunnat ta fram en pålitlig strategi för att säkerställa att doserna levererades i tid, säger en talesperson till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

LÄS MER:Norge lånar ut Astra Zeneca-doser till Sverige

Enligt Irlands hälsominister Stephen Donnelly handlar processen om Astra Zenecas "fullständiga misslyckande med att uppfylla leveranser och kontrakt för april, maj och juni".

Astra Zeneca å sin sida anser att EU:s anklagelser är grundlösa. Företaget har tidigare hävdat att man bara förbundit sig att göra ”sitt bästa” för att leverera de aktuella doserna (”best reasonable effort”).

– Astra Zeneca har levt upp till överenskommelsen med EU helt och hållet, och kommer försvara sig kraftfullt i rätten. Vi anser att rättsprocessen är grundlös och välkomnar tillfället att lösa den här konflikten snarast möjligt, uppger företaget i ett uttalande.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: fortsatt paus för Janssen

ANNONS