EU-parlamentets ledamöter ska debattera och rösta om sin syn på de planerade vaccinpassen som ska underlätta resandet efter coronapandemin. Arkivfoto.
EU-parlamentets ledamöter ska debattera och rösta om sin syn på de planerade vaccinpassen som ska underlätta resandet efter coronapandemin. Arkivfoto. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Strid att vänta om tuffare vaccinpass

EU:s vaccinpass får inte heta vaccinpass – men borde i alla fall fungera som sådana. EU-parlamentet vill ha tuffa regler för de "gröna certifikaten" och hindra medlemsländerna från egna restriktioner.

ANNONS

De 27 medlemsländerna i EU har redan enats om sin syn på vad som bör vara med i de certifikat som ska visa om EU-medborgare vaccinerats, nyligen testats eller rent av just varit sjuka i covid-19.

Nu ska också EU-parlamentet tycka till, varpå kompromissförhandlingar kan inledas för att mejsla fram en slutprodukt lagom till midsommar.

EU-parlamentet vill dock ha tuffare regler. Vaccinpassen får kanske inte heta vaccinpass, men borde definitivt fungera som sådana. Parlamentet väntas välja en linje som tvingar alla EU-länder att släppa in den som har ett certifikat.

"Europeisk lösning"

En klar majoritet av ledamöterna väntas ge sitt stöd.

– Jag tycker det är viktigt med en europeisk lösning, annars blir det ingen poäng med det här vaccinpasset. Då kan varje medlemsland fortsätta som vi gör nu med olika regelverk, säger Tomas Tobé (M) till TT.

ANNONS

– Syftet med det här vaccinintyget är ju att underlätta den fria rörligheten så att vi på ett bra sätt kan starta upp Europa igen och ta oss ur pandemin. Då ser jag att det blir ett bekymmer om vi inför vaccinationsintyg samtidigt som medlemsstaterna ska kunna ha kvar restriktioner, konstaterar kollegan Heléne Fritzon (S).

Strid att vänta?

Åtgärden riskerar dock att slå tillbaka då medlemsländerna fortsatt gärna vill bestämma själva vilka eventuella restriktioner som ska gälla för inresa från olika länder och vem som ska kunna avkrävas karantän.

EU-kommissionen är också inne på den linjen – inte minst av oro för att en strid kring vad som gäller riskerar att försena hela processen.

– Vi får inte fastna nu i ett gräl om restriktionerna ska lyftas eller inte för den som har ett certifikat. Vi kommer inte att kunna lösa det, varnar justitiekommissionären Didier Reynders i EU-parlamentets debatt på onsdagen.

Både Tobé och Fritzon hoppas ändå på en snabb behandling av frågan.

– Jag tror att det finns en stark press från både medborgare och Europaparlamentet att få det här på plats, så det gör att jag i grunden ändå är hoppfull, säger Tobé.

Bara EMA-vaccin?

EU-parlamentet väntas även kräva att alla covid-19-test ska vara gratis, även om de endast ska användas för reseändamål.

ANNONS

En ytterligare stridsfråga kan bli vilka vaccin som får plats i certifikaten. EU-parlamentet vill bara godkänna de vaccin som fått klartecken av EU:s läkemedelsmyndighet EMA – vilket knappast lär uppskattas av exempelvis Ungern, som på egen hand gett tillstånd för ryska och kinesiska vaccin.

– Det är oacceptabelt. Det kan inte kallas för en europeisk lösning. Vi kan kritisera (premiärminister) Viktor Orbáns politik för hans sätt att köpa vaccin från öst och göra sina kompisar rika, men Viktor Orbán är inte Ungern. Vi kan inte straffa ungrarna för regeringens agerande, vädjar liberala ledamoten Anna Júlia Donáth i onsdagens parlamentsdebatt.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: EU:s gröna certifikat

EU-kommissionen har föreslagit införandet av ett digitalt grönt certifikat för resande inom EU. I certifikatet ska finnas uppgifter om vaccinering, tester och tidigare covid-19-sjukdom.

Certifikatet ska gälla i alla EU-länder och även vara möjligt att införa för Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Det ska vara gratis, finnas i både digital form och på papper och kunna utfärdas på alla officiella EU-språk.

Den som ännu inte vaccinerats ska ändå kunna använda certifikatet för att exempelvis bevisa att man nyligen blivit testad eller redan haft covid-19.

Vaccineringsuppgifterna ska främst gälla för de vaccin som blivit allmänt godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. För den som fått ett annat vaccin – exempelvis från Ryssland eller Kina – vill kommissionen att det ska vara upp till medlemsländerna att avgöra om det ska godkännas eller inte.

EU:s medlemsländer enades om sin syn på saken för två veckor sedan, medan EU-parlamentets åsikt röstas igenom under onsdagen, med resultat på torsdagen.

Förhoppningen är att snabba kompromissförhandlingar därefter ska möjliggöra ett införande från den 1 juli.

ANNONS