EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides betonar att nya exportrestriktioner för vacciner inte innebär något exportförbud.
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides betonar att nya exportrestriktioner för vacciner inte innebär något exportförbud. Bild: Stephanie Lecocq/AP/TT

EU kan strypa vaccinexport

Vaccinexport från EU ska kunna stoppas till länder som inte levererar tillbaka eller redan vaccinerat mycket mer än EU. Men i ett kritiskt läge i relationen mellan EU och Storbritannien enas de båda om att stötta varandra.

ANNONS

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen flaggade för de skärpta reglerna redan i förra veckan, som en tydligt signal gentemot Storbritannien.

Tanken är att det exportkontrollsystem som redan införts nu ska utökas och ge medlemsländerna möjlighet att stoppa leveranser i ytterligare två fall: dels utifrån hur leveranserna in i EU har fungerat från det land som exporten går till, dels utifrån hur många som redan vaccinerats i det landet, jämfört med hur det ser ut i EU.

Politiker och tjänstemän i Bryssel är samtidigt noga med att undvika ordet förbud.

– Det här är inte ett exportförbud, betonar hälsokommissionären Stella Kyriakides på en presskonferens i Bryssel tillsammans med viceordföranden Valdis Dombrovskis.

ANNONS

"Välvilligt samarbete"

Skärpningen är framför allt riktad mot Storbritannien. Från EU har exporttillstånd beviljats för över tio miljoner vaccindoser till Storbritannien under de senaste månaderna. Åt andra hållet finns dock i princip inget flöde alls, trots att två av de brittiska fabriker som tillverkar Astra Zenecas vaccin är tänkta att även leverera till EU.

Att EU-kommissionen främst ser sin skärpning som ett sätt att pressa på Storbritannien är tydligt.

– Det här bör göra det möjligt för oss att nå ett mer välvilligt samarbete med våra partner, särskilt de som inte är i lika kritiskt läge, säger Dombrovskis på presskonferensen.

I ett försök att släta över motsättningarna något enades EU och den brittiska regeringen på onsdagskvällen om ett uttalande, där man sade att man vill skapa en situation där båda parter är vinnare. Målet är att "utöka vaccintillgången till alla våra medborgare", rapporterar Reuters.

Toppmöte väntar

EU-ländernas stats- och regeringschefer väntas diskutera kommissionens förslag på sitt webbhållna toppmöte på torsdagen. Flera medlemsländer – inte minst Sverige – är dock skeptiska och anser att man måste få mer tid på sig för att kunna ta ställning.

Samtidigt är det inte så mycket man kan göra. Som beslutsfattandet ser ut på området krävs att en kvalificerad majoritet i den arbetsgrupp som hanterar frågan säger nej till kommissionens planer för att de inte ska bli verklighet.

ANNONS

– Alla länder kan ju tycka till och skulle det vara så att två tredjedelar går emot så kommer det att stoppas. Men det kommer inte att hända, tror jag, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till TT.

"Sticker i ögonen"

Han hoppas samtidigt att restriktionerna aldrig ska behöva användas – även om han förstår att många EU-länder ilsknat till, särskilt med tanke på Astra Zenecas svårigheter att leverera så mycket vaccin som företaget utlovat.

– Jag förstår att det sticker i ögonen när andra länder begränsar eller till och med helt stoppar export av vaccin till EU-länder, samtidigt som det finns företag verksamma inom EU som exporterar till samma länder. Det skapar frustration. Men ju mer man börjar införa av exportbegränsningar och reser hinder för det här fria varuflödet, desto större risk blir det ju att man får en nedgång i handeln snarare än att man får in mer vaccin, säger Dahlgren.

Om medlemsländerna inte säger nej kan det nya systemet snabbinföras under åtminstone sex veckor.

Brittisk oro

Exportstopp skulle bland annat kunna påverka de vaccindoser som tillverkas för Storbritannien av Astra Zeneca i en anläggning i Leiden i Nederländerna. Det kan även påverka vaccintillverkarna Pfizer-Biontech och Moderna.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uttryckte i tisdags sin oro för EU:s hot om exportstopp.

ANNONS

– I det här landet tror vi inte på blockader av något slag på vaccin eller medicinsk utrustning. Det är inte något som vårt land skulle drömma om att ägna oss åt, sade den brittiska premiärministern.

Från exempelvis Frankrike hörs å andra ord till stöd för hårdare tag.

– Vi har exporterat en massa. Vi har följt reglerna. Det samma kan inte sägas om några av våra partner. EU får inte vara en sorts nyttig idiot i kampen mot viruset, säger en fransk presidentrådgivare till journalister i Paris enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ida Vanhainen/TT

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: EU:s exportkontroll

Efter farhågor om att covid-19-vaccin fördes ut ur EU i strid mot unionens leveranskontrakt införde EU-kommissionen i slutet av januari en exportkontrollmekanism. Där gavs medlemsländerna möjlighet att stoppa vaccinleveranser vid misstankar om avtalsbrott.

Åtgärden har visat att farhågorna var obefogade, då endast 1 av 381 leveranser sedan dess har stoppats. Ändå har restriktionerna förlängts till att gälla till den 30 juni, för att hålla uppe trycket på leverantörerna.

Samtidigt har kommissionen och flera EU-länder irriterat sig på hur lite vaccin som levererats in till EU. Därför vill kommissionen utöka restriktionerna för att möjliggöra exportstopp till andra vaccinproducerande länder.

Rent praktiskt är det upp till medlemsländerna att larma om man anser att en leverans borde stoppas, vilket sedan EU-kommissionen får ta ställning till. Kommissionen kan också reagera om man anser att något medlemsland borde ha sagt nej till en leverans.

ANNONS