Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini och unionens utrikesministrar samlas i Bryssel för att äta lunch med kollegor från en rad arabländer, inklusive Saudiarabien.

EU-hopp om ökat arabstöd för UNRWA

EU hoppas på ökat arabiskt stöd för FN:s hjälp till palestinska flyktingar (UNRWA) efter samtal mellan europeiska och arabiska utrikesministrar i Bryssel.

Den 15:e mars ska en konferens i Rom försöka samla stöd till det krisdrabbade UNRWA. En uppmaning om att bidra mer gavs från EU:s utrikesministrar till Arabförbundets generalsekreterare och utrikesministrarna från sex tunga arabländer vid en gemensam lunch i Bryssel på måndagen.

Och ett visst gensvar gavs.

- De är ju medvetna om att det behövs en mer långsiktig finansiering så att man kan planera all verksamhet. Det behövs också säkert effektivisering och det behövs stabilare (bidragsgivare) och fler som bidrar med mer, konstaterar utrikesminister Wallström efteråt.

Fryst USA-stöd

UNRWA är i kris sedan USA fryst miljontals dollar i bistånd till organet. Wallström hoppas ändå att även den nya ledningen i Washington ska förstå hur viktigt organet är för att ordna sjukvård och utbildning till palestinska flyktingar.

- Vi vill ju gärna ha amerikanerna med på konferensen och vi skulle vilja att de ändå medger att det vore kontraproduktivt att dra ner och försvåra så mycket för UNRWA, säger Wallström.

Hoppet falnar?

EU försöker ihärdigt spela någon form av roll i det låsta läget mellan israeler och palestinier. Måndagens lunchmöte mellan EU:s utrikesministrar och de arabiska ministrarna följer på en frukost med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i december och palestiniernas president Mahmud Abbas i januari.

- Man kan lätt förtvivlas över läget i Mellanöstern, men samtidigt måste omvärlden visa att det här är viktigt för resten av världen. Vi vet ju att det här påverkar så mycket, säger utrikesministern, som inte ger upp sitt hopp om en tvåstatslösning.

- Det finns fortfarande hopp – men det är ett falnande hopp. Situationen på plats försämras stadigt, konstaterar Wallström i Bryssel.