Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter Mahsa Aminis död har protesterna rasat i Iran. På tisdagen fördömde EU-parlamentet den iranska regimen.  Bild: Hassan Ammar
Efter Mahsa Aminis död har protesterna rasat i Iran. På tisdagen fördömde EU-parlamentet den iranska regimen. Bild: Hassan Ammar

EU fördömer Iran – hårda sanktioner väntar

I Iran har protesterna mot regimen rasat i över två veckor efter 22-åriga Mahsa Aminis död. På tisdagen tog EU-parlamentet ställning. Iran fördömdes skarpt och kan vänta sig tuffa sanktioner.

Den 13 september greps 22-åriga Mahsa Amini av den så kallade moralpolisen i Irans huvudstad Teheran, anklagad för att inte ha burit sin slöja ”på rätt sätt”. Tre dagar senare var hon död. Enligt myndigheterna på grund av en stroke, enligt hennes familj för att hon hade misshandlats brutalt.

Händelsen triggade massiva protester i landet som har pågått i mer än två veckor.

Regimen har svarat med våld. Den 4 oktober hade 154 personer dödats enligt Iran Human Rights, en ideell organisation med bas i Norge.

Landets överste ledare ayatollah Ali Khamenei hävdar att protesterna är orkestrerade av Irans motståndare, närmare bestämt USA och Israel.

– Jag säger rakt ut att dessa upplopp och denna oro har iscensatts av Amerika och den ockuperande, falska sionistregimen och deras uppdragstagare, med hjälp av några förrädiska iranier utomlands, sade han till polisstudenter i huvudstaden Teheran, rapporterar AP.

"En ond regim”

På tisdagen tog EU-parlamentet ställning i frågan. Från vänster till höger haglade skarpa fördömanden.

Först ut av de svenska ledamöterna var Evin Incir, EU-ledamot för Socialdemokraterna.

– Mahsa Aminis livs togs av en kvinnofientlig regim, vars dagar är räknade, sade hon i ett känslosamt tal.

Hon avslutade med orden: ”Jin, Jiyan, Azadî – kvinna, frihet, liv.”

Alice Bah Kuhnke gick till direkt angrepp mot den iranska regimen.

– Vi vet vilka de är. Vi måste göra vad vi kan med det vi har.

Sverigedemokraternas svenska ledamot Charlie Weimars var också tydlig gentemot det revolutionära gardet.

– Den iranska regimen är en ond regim, sa han.

Samtidigt tog han tillfället att kritisera sina motståndares relationer till Iran.

– Ord spelar roll. Det iranska folket vill att vi ska vara deras röst, men ord kräver handlingar. Det är inte acceptabelt att europeiska politiker bär slöja när de träffar iranska politiker.

Kristdemokraten David Lega var inne på samma linje:

– Vi fördömer slöjlagen och moralpolisen.

– Handlingar är viktigare än ord. Därför hoppas jag att en EU-kommissionär aldrig mer bär slöja vid ett möte med en iransk företrädare, precis som jag hoppas att den nya svenska utrikesministern aldrig kommer att bära slöja i dessa sammanhang.

Nya sanktioner på väg

Resolutionen som går till omröstning på torsdag verkar ha en bred förankring hos länderna och partigrupperna i parlamentet.

– Vi måste få den iranska regimen att bli så obekväm som möjligt. Vi måste rikta sanktionerna mot högt uppsatta tjänstemän, mot moralpolisen, sa Alice Bah Kuhnke.

– Det allra viktigaste är att stötta det iranska folket i kampen för frihet. Förhoppningsvis kan vi ge dem energin att fortsätta, sa David Lega (KD), som har lett förhandlingarna i utrikesutskottet.

Något som hans partigrupp EPP, där Kristdemokraterna och Moderaterna ingår, inte fick igenom var att terroriststämpla den iranska regimen.

– Det är oerhört tråkigt. USA har gått så långt och om man kan benämna hela revolutionära gardet som en terroristorganisation har man fler verktyg för sanktioner, sa han.

Alice Bah Kuhnke ville inte uttrycka sig i samma ordalag.

– Att de ska ställas inför rätta är självklart. Jag vet dock inte om David Lega är en domare, men jag slänger mig inte med juridiska begrepp, jag är politiker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.