Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ballistisk robot avfyras i Iran under en övning i mars 2016. Arkivbild.

EU överväger nya sanktioner mot Iran

EU diskuterar nya sanktioner mot Iran. Orsaken är att Bryssel vill förmå USA att hålla fast vid kärnenergiavtalet mellan världsmakterna och Iran.

Ambassadörer för de 28 EU-länderna diskuterade på onsdagen möjligheter att sätta in nya sanktioner mot Iran. Motiveringen ska vara landets agerande under kriget i Syrien samt omständigheterna kring dess program för ballistiska robotar, uppger källor för Reuters. Diskussionerna siktar på att nå en uppgörelse om sanktionerna som kan behandlas på nästa möte för unionens utrikesministrar, den 16 april i Luxemburg.

Enligt ett hemligstämplat dokument, som Reuters tagit del av, är det Storbritannien, Frankrike och Tyskland som ligger bakom förslaget.

Tanken är att blidka USA:s president Donald Trump, vars tongångar om kärnenergiavtalet från 2015 blivit allt mer hökaktiga. Förhoppningen är att USA ska förmås att inte säga upp avtalet.

Spekulationerna om att USA vill lämna avtalet ökade när Trump nyligen utsåg den ärkekonservative John Bolton till ny nationell säkerhetsrådgivare. Bolton har verbalt sågat kärnenergiavtalet.

Dessutom har Trump nyligen utsett Mike Pompeo, som även han förespråkar en tuff hållning mot Iran, till ny utrikesminister.