Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjejer svalkar sig i Trocadéro-parken i Paris.

En midsommar så het att asfalten smälter

Brittiska vägar smälter, Portugals och Rysslands skogar brinner, och i USA får hundarna skyddstofflor. Meteorologer oroas av att årets pressande värmeböljor kommit redan till midsommar.

- Det är i linje med att vi har en klimatförändring som går mot en uppvärmning globalt sett. Det innebär att man får höga temperaturer i större utsträckning, säger Weine Josefsson, meteorolog och klimatolog på SMHI, till TT.

I europeiska huvudstäder som London, Madrid och Paris rapporteras temperaturer på över 30, ibland närmare 40, grader. Och hettan beskrivs som en avgörande faktor bakom stora skogsbränder i Portugal – där över 60 personer omkommit – och ryska Fjärran östern.

- Det aktuella väderläget och att det är så väldigt varmt i Portugal beror på ett högtryck som pumpar upp varmluft över Iberiska halvön, upp över Frankrike och även upp till England, säger Josefsson.

Lokala medier i engelska Surrey rapporterar om smält asfalt på vägarna.

Det svenska väderläget bedöms som ganska normalt.

- I Sverige är det mer variabelt och det verkar landa på mer vanliga temperaturer de närmaste dagarna, säger Josefsson.

Ett antal rekord

Den meteorologiska världsorganisationen WMO är oroad över att sommarvärmen är ovanligt tidig.

"Delar av Europa, Mellanöstern, Nordafrika och USA har upplevt extremt höga maj- och juni-temperaturer, med ett antal slagna rekord", förklarar WMO enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Perioden januari till och med maj var globalt sett den näst varmaste de senaste 139 åren, säger Weine Josefsson på SMHI med hänvisning till amerikanska klimatrapporter.

Enligt Josefsson är det bara motsvarande period förra året som varit varmare.

Torkan breder ut sig på många håll, inte bara i Sverige.

- Torkan som slagit till i delar av nordöstra Kina är den värsta så här års på ett decennium, säger Ma Wenfeng, jordbruksanalytiker i Peking, till Reuters.

52 plusgrader

Allra varmast just nu kanske det är i sydvästra USA. I Death Valley visade kvicksilvret nästan 52 grader i tisdags, och även mer tätbefolkade trakter som Phoenix och Palm Springs har närmat sig 50-strecket.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att flygbolag har fått parkera en del plan som inte kan lyfta i så höga temperaturer. Och i Phoenix delar djuraffärer ut skyddstassar till hundar.

- Det är som om ugnsluckan står öppen, säger Lavonda Williams, som är i Las Vegas för att se Backstreet Boys.

- Det är för varmt för att ens dricka alkohol, klagar hennes syster Tonya Williams för AP.

Minus 1,8

Frågan är om de borde vara avundsjuka på den australiska forskningsstationen Davis vid Sydpolen, där det nu vid södra halvklotets vintersolstånd är mellan 20 och 30 minusgrader.

Till och med vattnet håller minus, eftersom saltvatten har lägre fryspunkt. På onsdagen firade forskarna det faktum att de nu går mot ljusare tider med ett dopp. Badtemperaturen uppmättes till minus 1,8 grader Celsius.

- Efter tre veckors mörker markerar i dag att det stundar längre dagar i Antarktis – även om det dröjer 19 dagar till innan solen tittar upp över horisonten här på Davis, säger stationschef Kirsten le Mar till nyhetsbyrån AFP.