En död och många skadade i turkisk flygkrasch

Ett flygplan kraschade på flygplatsen Sabiha Gökçen i turkiska storstaden Istanbul. En person har omkommit och 157 rapporteras ha skadats.

ANNONS

Flygplanet, som tillhör lågprisbolaget Pegasus Airlines, hade flugit från Izmir i västra Turkiet när olyckan inträffade runt klockan 18, lokal tid, på onsdagen.

I regn och hård vind gled planet av landningsbanan och flygplanskroppen bröts i tre delar. Tv-bilder visar hur en brand släcktes av räddningstjänst samt hur dussintals sjukvårdare hjälpte passagerare evakuera flygplansvraket.

– Vissa passagerare kunde lämna planet på egen hand men andra sitter fast inuti och vår räddningspersonal arbetar på att få ut dem, säger Turkiets transportminister Mehmet Cahit Turhan till CNN Türk.

Minst ett dödsoffer

Turkiets hälsominister har bekräftat att en person omkommit i kraschen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia. Ytterligare 157 personer har skadats och förts till sjukhus, uppger Istanbuls borgmästare Ali Yerlikaya.

ANNONS

– De flesta av dem är i gott skick, utom kanske en eller två, säger borgmästaren.

Enligt Yerlikaya gled planet först "ungefär 60 meter" innan det fortsatte "ungefär 30–40 meter" nedför en sluttning.

Totalt befann sig omkring 180 personer ombord på planet. Enligt turkiska medier var tolv av passagerarna barn.

Trafiken till och från flygplatsen har stoppats med anledning av olyckan och ankommande flyg har dirigerats om, enligt Anatolia.

Flera avåkningar

Pegasus Airlines var inblandat i ett tillbud på samma flygplats så sent som den 7 januari. Även den gången gled ett av bolagets plan av landningsbanan, men flygplanet klarade sig utan skador och de 164 passagerarna kunde då evakueras utan några rapporterade skador.

I januari 2018 stod ett av flygbolagets plan för en avåkning i Trabzon i östra Turkiet. Efter att ha landat fortsatte planet nedför en vall och stannade bara meter innan det nådde havet.

Räddningsarbetare på plats vid olycksplanet på flygplatsen Sabiha Gökçen i turkiska Istanbul.
Räddningsarbetare på plats vid olycksplanet på flygplatsen Sabiha Gökçen i turkiska Istanbul. Bild: AP/TT
I hårt väder gled planet från Pegasus Airlines av landningsbanan och bröts i tre delar.
I hårt väder gled planet från Pegasus Airlines av landningsbanan och bröts i tre delar. Bild: Muhammed Demir/AFP/TT

Mångmiljonstaden Istanbul har två internationella flygplatser: Istanbul Airport som ligger i stadens europeiska del och Sabiha Gökçen som ligger på den asiatiska sidan.

Prestigeprojektet Istanbul Airport invigdes 2018 och flygplatsen kommer då den är helt färdigställd att vara en av världens största, med en årlig kapacitet på 200 miljoner resenärer.

Sommaren 2019 flyttades all passagerartrafik över från det som tidigare var stadens största internationella flygplats, Istanbul Atatürk, till Istanbul Airport. Atatürkflygplatsen är alltjämt i drift och används främst för godstrafik.

Flygplatsen Sabiha Gökçen är döpt efter landsfader Mustafa Kemal Atatürk adopterade dotter, tillika världens första kvinnliga stridspilot. Flygplatsen har en kapacitet på 25 miljoner resenärer årligen och är bas för bland andra lågprisbolaget Pegasus Airlines.

Källor: Visit Istanbul, Istanbul Airport, Istanbul Sabiha Gökçen

ANNONS