Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Emmanuel Macron – här står han i nyckelfrågorna

Emmanuel Macron är för en fri marknad och ett reformerat EU. Som president vill han genomdriva ett omfattande förändringsprogram. Här står Emmanuel Macron i de viktigaste nyckelfrågorna i det franska presidentvalet.

Ekonomi

Macron tänker göra besparingar i statsbudgeten på motsvarande 600 miljarder kronor. Underskottet i BNP får uppgå till högst 3 procent i enlighet med EU:s riktlinjer. Samtidigt görs investeringar på motsvarande 500 miljarder kronor i bland annat miljö och infrastruktur: Företagsskatten sänks från 33 till 25 procent.

Arbetsmarknad

Människors köpkraft ska öka genom sänkta sociala avgifter med cirka 5000 kronor årligen för den som tjänar drygt 20 000 kronor netto i månaden. Företag får tillämpa arbetsveckan på 35 timmar flexibelt. Inga sociala avgifter på extra arbetstimmar. Pensionsåldern blir kvar på 62 år. Pensionsreglerna förenklas.

Europa

EU ska reformeras genom att de 19 länderna som använder euro som betalningsmedel får en separat budget, finansminister och parlament. EU ska i förhandlingarna med Storbritannien om brexit insistera på att reglerna för unionens fria marknad följs. Macron är för frihandelsavtal, exempelvis det mellan EU och Kanada.

Invandring

Macron vill skydda EU:s yttre gränser med en styrka på 5 000 man. För att kunna bli fransk medborgare måste man tala flytande franska. Religiösa ledare utbildas i franska, sekulära värden.

Försvar och säkerhet

Macron avser rekrytera och anställa 10 000 nya poliser och bygga ut fängelserna med ytterligare 15 000 platser. En EU-fond för försvaret inrättas för att leda till fler gemensamma militära projekt. Ett permanent försvarshögkvarter sätts upp.

Utbildning

I områden med särskilda behov, som i fattiga förorter, ska klasserna i grundskolan begränsas till 12 elever per lärare. Det blir förbjudet för barn att använda mobiltelefon i skolan. Vid 18 år ska franska tonåringar få ett ”kulturpass” värt 5 000 kronor som de kan spendera på till exempel böcker och teater- eller biobesök.

Politiska reformer

I den offentliga sektorn, med undantag för sjukvården, minskas personalen med 120 000 för att spara pengar. Politiker får inte arbeta som konsulter eller anställa familjemedlemmar. Antalet parlamentsledamöter och senatorer minskas med omkring en tredjedel.

LÄS MER: Macron och Le Pen - öga mot öga

LÄS MER: Marine Le Pen – här står hon i nyckelfrågorna

Källa: BBC

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.