Eldupphör brutet på Gazaremsan

Israeliska flygvapnet har utfört attacker mot Gazaremsan. Attackerna sker som svar på att ballonger konstruerade för att skapa bränder sänts in över Israel.

ANNONS
|

Israelisk militär bekräftar att man attackerat militära anläggningar på Gazaremsan tillhörande terrorstämplade Hamas.

Attackerna sker som svar på att ballongkonstruktioner tänkta att orsaka bränder skickats upp från palestinska områden in i södra Israel.

LÄS MER:Vilt firande i Gaza efter besked om eldupphör

Från palestinskt håll har man i sin tur varit upprörda på att israeliska myndigheter godkänt en marsch där tusentals israeliska högernationalister tågade genom Jerusalems gamla stadskärna på tisdagen.

Israelisk militär säger att man är "beredd på alla scenarier, inklusive förnyade strider för att möta fortsatta terrorhandlingar som utgår från Gaza".

LÄS MER:Nytt styre i Israel – Netanyahu tvingas lämna

Det är det första större våldsutbrottet sedan Israel och Hamas kommit överens om eldupphör den 21 maj, då efter elva dagar av intensiva strider där fler än 270 personer dödades.

ANNONS

FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland konstaterade på Twitter på tisdagen att spänningarna i Jerusalem stiger vid "en väldigt skör & känslig" politisk och säkerhetsmässig tidpunkt och uppmanar alla parter att agera ansvarsfullt.

Fakta: En delad stad

TT

Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en "internationell" stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.

När Israel året efter utropade självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.

I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.

Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som har lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS