El Chapo beskrivs av bekanta som en kärleksfull person. Men hans affärer bedöms ha kostat tusentals personer livet.
El Chapo beskrivs av bekanta som en kärleksfull person. Men hans affärer bedöms ha kostat tusentals personer livet.

El Chapo flyttas närmre USA

Den mexikanske drogbaronen Joaquín "El Chapo" Guzmán flögs helt oväntat i helikopter under lördagsmorgonen till ett fängelse alldeles på gränsen till USA. Enligt mexikanska myndigheter rör det sig om en rutinmässig flytt.

ANNONS
|

Världens genom tiderna största drogbaron flyttades under lördagsmorgonen, lokal tid i Mexiko, från fängelset "El Altiplano" till fängelset "Ciudad Juárez". Det senare ligger på gränsen till USA.

Flytten genomfördes tillsammans med ett stort militärt åtfölje. Men enligt mexikanska myndigheter handlar det om en rutinmässig flytt.

–Fångarna på de båda fängelserna roteras runt. Det är en del av säkerhetsarbetet, säger en anonym källatill nyhetsbyrån AFP.

"El Altiplano" ska dessutom vara under ombyggnad, enligt den mexikanska tidningen El Universal. Anledningen ska vara att säkerheten ska höjas ytterligare. Totalt ska 7 400 fångar ha flyttats sedan i september i fjol till följd av denna ombyggnad.

ANNONS

Drogbaronen fängslades i januari i år och har alltså hittills suttit fången på högsäkerhetsfängelset "El Altiplano" som ligger 90 kilometer från Mexiko City. Han anlände under småtimmarna till flygplatsen "Ciudad Juárez" under eskort av 150 federala polisen. Dessa anlände en stund innan i sammanlagt tre olika flygplan tillhörande den mexikanska säkerhetskommissionen.

Fängelset "Ciudad Juárez" är inte klassat som ett av högsäkerhetsfängelserna i Mexiko. Däremot så har det en avdelning avsedd för de farligaste fångarna. Dessutom ska det vara "ett av de mest säkra" fängelserna, enligt den anonyma källan.Enligt mexikanska medier ska fängelset nu vara omgivet av militärer och även vägen som leder dit ska vara kraftigt bevakad.

LÄS OCKSÅ: Här grips knarkkungen El Chapo

Den tidigare ledare för Sinaloakartellen iscensatte en spektakulär rymning i juli 2015 från fängelset "El Altiplano". Då lyckades han rymma genom en 1,5 kilometer lång tunnel. Han hade själv beordrat att den skulle byggas från duschen i hans cell och ut i friheten. Det dröjde sedan alltså fram till i januari 2016 innan han åter tillfångatogs.

"El ChapoGuzmán"

Joaquín Archivaldo Guzmán Loeraföddes i staden Badiraguato i den mexikanska delstaten Sinaloa.Han är troligtvis omkring 59 år gammal. Han hade en framträdande roll i kampen mellan de olika knarkkartellerna under 1980-talet.

När han blev ledare för Sinaloakartellen blev han också världens mest eftersökta knarksmugglare.

Sinaloakartellen kontrollerar en stor del av det kokain, marijuana och metaamfetamin som smugglas in i USA. Innan han greps 2014 hade USA utlyst en belöning på fem miljoner dollar för information som kunde leda till hans gripande.

Hans tillgångar beräknas uppgå till motsvarande runt åtta miljarder kronor.

Smeknamnet "El Chapo" betyder ungefär "kortisen" och syftar på Guzmans blygsamma längd.

Hans inflytande och räckvidd beräknas nu överstiga hans colombianske ditos, Pablo Escobar, av den amerikanska drogbekämpningsbyrån DEA.

Källa: BBC News

ANNONS