Efter Putins tal till nationen – stora demonstrationer i Ryssland

Under onsdagen pågår stora demonstrationer i Ryssland till stöd för den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj. Navalnyjs försämrade hälsotillstånd och gripandet av ett antal av hans anhängare har lett till ökade spänningar de senaste dagarna.

ANNONS
|

I en rad ryska städer pågår stora demonstrationer under onsdagen till stöd för Aleksej Navalnyj. Arrangörerna har uppmanat alla ryssar som är emot korruption, förtryck och politiska mord att gå ut på gator och torg.

Polisen i Moskva har stängt av flera gator och torg nära Kreml, rapporterar nyhetsbyrån AP. Tusentals människor har ändå samlats i området. Enligt Moscow Times uppger Rysslands regering att det har varit 6 000 demonstranter i Moskva och 4 500 i Sankt Petersburg, men att andra källor uppger att de snarare har varit tiotusentals i bara huvudstaden.

I Navalnyjs krets hävdar man att så många som 60 000 har demonstrerat i Moskva.

ANNONS

Samma dag höll Rysslands president Vladimir Putin sitt årliga tal till nationen. Bland annat talade Putin om och fördömde hur utländska regeringar har försökt utöva makt över Ryssland.

Navalnyjs närmaste gripna

Över 1 000 personer ska ha gripits innan och i samband med demonstrationerna, bland annat flera i Navalnyjs närmaste krets.

På hans pressekreterare Kira Yarmysh twitterkonto står det att hon har dömts till tio dagar i ett speciellt förvar, efter anklagelser om att ha uppmuntrat otillåtna demonstrationer.

Poliser i kravallutrustning har stått redo i flera ryska städer inför demonstrationerna. I vissa fall har de skingrat de folkmassor som har samlats. Aleksej Navalnyjs fru Julia Navalnaya ska ha varit på plats i Moskva.

Tidigare stöddemonstrationer har också lockat tusentals människor från hela Ryssland. Demonstrationerna har i sin tur mött motstånd från polis med många gripna som följd.

LÄS MER:Analys: Spänd väntan på Putins nästa drag i värsta krisen

Läkare: Navalnys hälsotillstånd har försämrats

Navalnyj återvände till Ryssland den 17 januari sedan han vårdats i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han greps på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Det var på måndagen som det kom rapporter om att Navalnyj förts till sjukhus. Han var då inne på 19:e dygnet av sin hungerstrejk och hans hälsa har rapporterats bli allt sämre, till följd av rygg- och benproblem. Hans personliga läkare Jaroslov Asjimkin sa i helgen att han kan dö ”när som helst”.

ANNONS

LÄS MER:Razzia mot Aleksej Navalnyjs inre krets – flera gripna

Spänningen har ökat ytterligare sedan flera Navalnyjanhängare gripits under onsdagsmorgonen, inklusive hans talesperson Kira Jarmysj. Enligt AFP ska rysk polis under razzian ha slagit till på ett 20-tal platser.

På tisdagseftermiddagen hade över 465 000 människor, nästan hälften av dem huvudstadsbor, uppgett på sajten free.navalny att de kommer att delta i onsdagens protester. Demonstranterna kräver Aleksej Navalnyjs frisläppande och ett "fritt Ryssland utan Putin".

ANNONS