Skvallertidningen National Enquirer spelar en central roll i före detta presidentkandidaten John Edwards liv - och därigenom i det amerikanska politiska spelet.
Skvallertidningen National Enquirer spelar en central roll i före detta presidentkandidaten John Edwards liv - och därigenom i det amerikanska politiska spelet.

Edwards otrohet får politiska konsekvenser

ANNONS
|

John Edwards var demokratisk presidentkandidat under vårens primärvalskampanj men drog sig ur sedan han hamnat på efterkälken bakom Barack Obama och Hillary Clinton. När Edwards bestämde sig för att stödja Barack Obama och överlämna sina delegater till honom vid konventet, var det en stor sak. Spekulationerna har gällt om Edwards finns på den korta listan över tänkta vicepresidentkandidater eller om han skulle erbjudas en post i en eventuellt framtida Obama-administration.

Edwards har beskrivit sig själv som "Mr Clean" och som en förkämpe för den "lilla människan".Han var först presidentkandidat och sedan John Kerrys vicepresidentkandidat i valet för fyra år sedan och möttes av djup sympati när han berättade om hustrun Elizabeths bröstcancer. John och Elizabeth Edwards förlorade sin son i en bilolycka för ett tiotal år sedan, sonen körde ihjäl sig just som han fått körkort. Föräldrarna och systern åkte i en annan bil på väg till den gemensamma semestern. Med hjälp av infertilitetsbehandling födde Elizabeth därefter två barn - båda i dag i förskoleåldern - och när hon fick tillbaka cancern för ett år sedan strömmade sympatierna mot familjen.

ANNONS

Men trots hustruns sjukdom bestämde sig John Edwards för att göra ett nytt försök att bli president. Elizabeth Edwards har kampanjat för honom mellan sjukhusbehandlingarna och framstått som en samhällskunnig och omdömesfull person.

Edwards otrohetshistoria har levt länge i skvallertidningen National Enquirer men etablerade medier har aktat sig för att citera. Edwards har förnekat och hans stab har hårdnackat hävdat att det inte ligger någon sanning i uppgifterna. Men för ett par veckor sedan gick affären in i en ny fas.

Det var då som en reporter och fotograf från National Enquirer fick ett tips om att John Edwards kommit till Beverly Hilton Hotel i Los Angeles och setts gå in i det rum som hyrts av Rielle Hunter, den påstådda älskarinnan. Hunter bodde i rummet med sitt barn. Hon hade tidigare ett uppdrag av Edwards-kampanjen att göra videofilmer som har stora likheter med hemmaproduktioner.

National Enquirers team checkade in på hotellet och väntade ut Edwards som lämnade rummet tjugo i tre på morgonen. När reportern konfronterade Edwards och föreslog att han skulle erkänna faderskapet sprang Edwards ned i bottenplanet och låste in sig på herrtoaletten. Därifrån ringde han på mobiltelefonen till hotellreceptionen som lät säkerhetsvakter kasta ut reportern och fotografen.

ANNONS

Det ledde i sin tur till att National Enquirer stämde hotellet för att ha avlägsnat gäster som checkat in efter att ha uppmanats till det av Edwards som inte var hotellgäst.

I onsdags ökade trycket på Edwards när National Enquirer publicerade hela historien. Och till sist var han tvungen att erkänna att han haft en relation med Rielle Hunter. I ett skrivet uttalande säger Edwards att relationen inleddes och avslutades 2006. Han förnekar att han är far till hennes barn. En kampanjmedarbetare till Edwards tog på sig faderskapet tidigare i ett samtal med National Enquirer men i födelseattesten finns inget namn på fadern inskrivet.

Edwards skriver också att han med all positiv uppmärksamhet blivit alltmer egofixerad och narcissisk och säger att detta är orsaken till det han kallar "det allvarliga misstaget." Han säger att han berättat för sin fru för två år sedan och bett om förlåtelse och hustrun skriver i ett annat uttalande att hon känt till relationen och förlåtit sin man.

Republikanen John McCain - som själv blivit anklagad för att ha haft en relation med en lobbyist - vill inte kommentera. Barack Obama säger att hans tankar går till familjen och Hillary Clinton säger att hennes tankar och böner innefattar familjen Edwards.

ANNONS

Edwards-historien kunde knappast ha kommit olyckligare för demokraterna. Hillary Clinton har just stigit in som "surrogat" för Obama som befinner sig på en veckas semester på Hawaii. Clintons tema är enighet och fullständig uppställning för den förre rivalen. Det som skulle bli en medieuppvisning i enighet mellan Obama och Clinton överskuggas nu av Edwards-skandalen. Hur Edwards skall hanteras på demokraternas konvent om ett par veckor är ännu oklart.

ANNONS