Jättesköldpaddsarten Chelonoidis phantasticu är inte utrotad, bekräftar Ecuador sedan en hona upptäcktes på ön Fernandina 2019.
Jättesköldpaddsarten Chelonoidis phantasticu är inte utrotad, bekräftar Ecuador sedan en hona upptäcktes på ön Fernandina 2019. Bild: Rodrigo Buendia/AP/TT

Utrotad jättesköldpadda var inte utrotad

Miljövårdarna trodde inte sina ögon när de upptäckte ett livs levande exemplar av jättesköldpaddan Chelonoidis phantasticu på Galápagosön Fernandina 2019.

ANNONS
|

Och efter genetiska tester bekräftar nu Ecuador att honan verkligen var medlem av den art som man trodde varit utrotad sedan länge.

"Den antogs vara utrotad sedan över 100 år tillbaka. Men vi har bekräftat dess existens" skriver miljöminister Gustavo Marique.

Genetiker från det amerikanska universitetet Yale har jämfört dna från honan med ett prov som togs från en artfrände 1906.

"Upptäckten förnyar vårt hopp när det gäller artens återhämtning, så att det kanske går att undvika ett öde liknande Ensamme Georges" skriver Danny Rueda som är chef för Galápagos nationalpark.

Ensamme George var så vitt känt den sista kvarvarande pintasköldpaddan i Galápagos. Han dog 2012, utan några avkommor.

ANNONS
ANNONS