Virusskydd i Londons tunnelbana. Arkivbild.
Virusskydd i Londons tunnelbana. Arkivbild. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Dubbel dödsrisk för svarta britter

Virusdöden har tagit nästan dubbelt så många svarta britter som vita, enligt Office for National Statistics. Skillnaden kan bero på att svarta personer i högre grad har servicejobb och exponeras för andra människor.

ANNONS

Statistikbyrån ONS drar slutsatsen efter att ha jämfört data över avlidna i virussjukdomen med uppgifter i den senaste folkräkningen 2011, där folk själva angav sin etniska tillhörighet.

ONS bygger sin analys på data insamlad den 2 mars och 10 april i England och Wales.

Ojämlikheten består även sedan hänsyn tagits till ålder, boende, vissa fattigdomsfaktorer och tidigare hälsostatus, rapporterar BBC.

Då visar det sig att dödligheten bland svarta män och kvinnor var 1,9 gånger högre än hos vita män och kvinnor.

För män med bakgrund i Bangladesh och Pakistan var risken 1,8 gånger högre och bland kvinnor 1,6 gånger.

ANNONS

Alla etniska minoritetsgrupper uppvisade dödlighetsrisk, med undantag av kinesiska kvinnor, skriver nyhetsbyrån AFP.

Dödlig orättvisa

Utan justering för ålder, boende, hälsa och socioekonomiska faktor löpte svarta män och kvinnor över fyra gånger högre sannolikhet att dö efter att ha blivit smittade av coronaviruset, enligt ONS.

En studie från University College of London (UCL) visar också på oproportionerligt stor risk för etniska minoritetsgrupper.

I studien ingår avlidna på sjukhus från den 1 mars till den 21 april. Den landar i en två till tre gånger högra dödsrisk för svarta, asiater och andra etniska minoritetsgrupper, jämfört med befolkningen i stort.

– Det är nödvändigt att ta itu med de underliggande sociala och ekonomiska riskfaktorerna, och de hinder till vård, som leder till dessa orättfärdiga dödsfall, säger Delan Devakumar på UCL enligt AFP.

Exponeras mer

Forskning från Health Foundation pekar på att personer från etniska minoriteter i större omfattning har arbeten som medför större risk under pandemin.

I Londons samlade arbetskraft utgör svarta och asiater 34 procent. Men i livsmedelshandeln har de 54 procent av jobben, inom vård och socialtjänst 48 procent och inom transportsektorn 44 procent.

Tim Elwell-Sutton, biträdande chef på Health Foundation, manar regeringen att i en kommande granskning av viruseffekterna beaktar "hur djupt rotad diskriminering och socioekonomiskt underläge utsätter vissa människor för ökad risk", skriver BBC.

ANNONS
ANNONS